STANDARD & POOR'S

Novi udar na kreditni rejting Španjolske

14.10.2011 u 10:50

Bionic
Reading

Rejting je smanjen prvenstveno zbog niskog rasta i visokog duga u privatnom sektoru

Nakon što je ovog mjeseca agencija Moody's smanjila kreditni rejting Italiji za čak tri razine, slična, iako nešto blaža sudbina snašla je još jednu državu PIGS-a.

Naime, agencija Standard & Poor's smanjila je u četvrtak dugoročni kreditni rejting Španjolskoj za jednu razinu, s AA na AA-, i to zbog niskog rasta i visokog duga privatnog sektora. Kako prenosi BBC, u agenciji su naglasili i da će visoka nezaposlenost te zemlje nastaviti sputavati gospodarstvo.

Kreditni rejting Španjolskoj je prošli tjedan smanjio i Fitch, agencija koja je u četvrtak smanjila i rejtinge britanskim bankama Lloyd i RBS, kao i švicarskoj UBS. U agenciji Standard & Poor's naglasili su da u Španjolskoj, usprkos izdržljivosti gospodarstva u ovoj godini, postoje opasnosti za rast u obliku visoke nezaposlenosti, težih financijskih uvjeta, visokog duga privatnog sektora te gospodarskom zastoju njezinih glavnih trgovinskih partnera.

Zabrinjavajuća i je 'nedovršenost' reforme tržišta rada, kao i financijski profil bankarskog sustava koji će, prema mišljenju agencije, i dalje slabjeti. Agencija je zaprijetila i daljnjim snižavanjem rejtinga u slučaju pogoršanja gospodarstva.