BURZOVNO TRGOVANJE

Hedge fond milijarderu 11 godina zatvora

14.10.2011 u 09:01

Bionic
Reading

Raj Rajaratnam, milijarder na čelu hedge fonda koji se našao u središtu jednog od najvećih slučajeva burzovnog trgovanja po povlaštenim informacijama u povijesti, osuđen je u četvrtak na 11 godina zatvora, objavio je ured saveznog tužitelja na Manhattanu, prenosi The Washington Post

To je najdulja zatvorska kazna u povijesti burzovnog trgovanja po povlaštenim informacijama, ističe ured saveznog tužitelja u priopćenju. Presuda je kulminacija višegodišnje savezne istrage o korupciji na burzi dionica. Rajaratnamov slučaj otkrio je tamnu stranu poslovanja hedge fondova, u koju se dugo sumnjalo.

Rajaratnam, koji je vodio fond Galleon Management, u svibnju je proglašen krivim po 14 točaka optužnice za urotu i prijevaru vrijednosnim papirima zbog ilegalne uporabe povlaštenih informacija u trgovini dionicama, uključujući dionice Goldman Sachsa, Googlea, Hiltona i Intela. Trgovanjem je ostvaren profit ili izbjegnut gubitak od 72 milijuna dolara, procijenilo je tužiteljstvo.

Rajaratnamovo kazneno djelo 'odražava virus u našoj poslovnoj kulturi koji treba iskorijeniti', rekao je savezni sudac Richard Holwell prilikom izricanja kazne u New Yorku.

'To je tužan zaključak onoga što je jednom izgledalo kao blještava priča. Možemo se samo nadati da će ovaj slučaj biti poziv na buđenje povlaštenim profesionalcima da ne mogu imati besplatan prolaz do dobiti kroz koruptivna sredstva', istaknuo je državni tužitelj s Manhattana Preet Bharara u priopćenju.

Rajaratnamu (54) je naloženo da vrati 53,4 milijuna dolara i plati globu od 10 milijuna dolara. Trenutno je na privremenoj slobodi uz 100 milijuna dolara jamčevine, a na izdržavanje zatvorske kazne treba se javiti 28. studenoga.