POTUKA IZ TURSKE

Cilj je punopravno članstvo u EU, ništa drugo nije prihvatljivo

12.10.2011 u 20:11

Bionic
Reading

Kao kandidatkinji za pridruženje Europskoj uniji, jedini cilj Turske u pregovorima je ostvariti punopravno članstvo i niti jedna druga opcija nije prihvatljiva, izjavio je u srijedu turski ministar za europske poslove Egemen Bagis nakon najnovijeg izvješća o napretku koje je stiglo iz Bruxellesa

Europska komisija (EK) poručila je Europskoj uniji da nastavi pregovore s Turskom, ali je istaknula da u posljednjih godinu dana u toj zemlji nije zabilježen napredak u ispunjavanju zadanih kriterija. Komisija je također izrazila zabrinutost zbog napetosti između Ankare i Cipra, članice EU-a. Jedna od mogućnosti koja se stoga spominje u europskim krugovima, naročito u Francuskoj i Njemačkoj, jest 'privilegirano partnerstvo' umjesto punopravnog članstva Turske.

'Punopravno članstvo u Uniji je jedini cilj Turske, druge su opcije neprihvatljive', kazao je Bagis. Izrazio je nadu da će Europska unija uskoro isplivati iz 'pomračenja uma'.

Europska unija je u svom izvješću o napretku posebice kritizirala Tursku da nije dovoljno učinila na normalizaciji odnosa s Ciprom. Turska je zaprijetila da će zamrznuti odnose s EU-om kada Cipar preuzme rotirajuće predsjedništvo EU-a u drugoj polovici sljedeće godine. Turska je jedina priznala neovisnost sjevernog dijela Cipra, naseljenog Turcima. Komisija traži od Ankare da u potpunosti provodi odredbe o carinskoj uniji, odnosno da normalizira odnose s Ciprom.