Svijet ZBOG MUČENJA I NESTANAKA OSOBA

Amnesty poziva Kanadu da uhiti Busha

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International pozvala je u srijedu kanadske vlasti da uhite i pokrenu sudski postupak protiv bivšeg američkog predsjednika Georgea W. Busha tijekom njegova posjeta Kanadi 20. listopada

Optužbe za zločine i mučenja sadržane su u memorandumu koji je ta međunarodna organizacija predala kanadskim vlastima 21. rujna, objavio je AI.

'Prema međunarodnom pravu Kanadu vežu međunarodne obveze da uhiti i pokrene postupak protiv bivšeg predsjednika Busha odgovornog za zločine', rekla je Susan Lee, direktorica Amnestyja za Ameriku.
'Pošto vlasti SAD-a do sada nisu uhitile bivšeg predsjednika Busha, međunarodna zajednica mora intervenirati. Ako Kanada ne reagira tijekom posjeta, prekršit će konvencije Ujedinjenih naroda protiv mučenja, kao i temeljna ljudska prava', naglasila je Lee.

Optužbe Amnestyja odnose se na tajni program CIA-e primijenjen između 2002. i 2009 u vezi s mučenjem i drugim okrutnim postupcima, nehumanim i degradirajućim, kao i nestancima osoba.Tijekom njegova predsjedništva, Bush je dopustio širu upotrebu tih tehnika ispitivanja, među kojima i zloglasnu simulaciju potapanja (waterboarding).

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još