Svijet ZAPADNJAČKI IZBOR

Krist, Che i Mona Lisa među top 11 ikona

Isus Krist, kubanski revolucionar Che Guevara i boca Coca-Cole nalaze se među 11 najprepoznatljivijih slika koje su s vremenom postale ikone, smatra pisac i profesor s Oxforda Martin Kemp, prenosi BBC na svojoj internetskoj stranici

Profesor Martin Kemp napravio je odabir od 11 slika za svoju knjigu 'Christ To Coke - How Image Becomes Icon' (Od Krista do Coca-Cole - kako slika postaje ikona). Rekao je da je knjiga plod njegove želje da istraži zašto su te slike dobile status ikone.

Na prvo mjesto 11 najprepoznatljivijih slika Kemp je stavio Krista. Na drugom mjestu je križ, a na trećem stilizirano srce. Četvrta je slika lava, peta je Mona Lisa, šesti je Che, na sedmom mjestu je fotografija gole djevojčice koja bježi od napada napalmom u Vijetnamu, koju je snimio fotograf Associated Pressa (AP) Nick Ut. Slijede američka zastava (Stars and Stripes), boca Coca-Cole, slika DNK i Einstenova formula E=mc2.

'Ikonska slika je ona koja ima izvanrednu razinu raširenog prepoznavanja i sa sobom nosi razne asocijacije velikom broju ljudi kroz vrijeme i kulture', objasnio je Kemp.

Ipak, priznao je da je njegov izbor zapadnjački. 'Djelomično je to zato što su takva moja područja kulturnih spoznaja, ali i zato što su zapadni ili zapadnjački mediji dominantni u širenju slika na globalnoj razini.'
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još