'GRČKA MORA OSTATI DIO EUROZONE'

Merkel: promjena ugovora nije tabu, što prije dokapitalizirati banke

05.10.2011 u 20:03

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je u srijedu u Bruxellesu spremnost za dokapitalizaciju banaka te istaknula da Grčka mora ostati dio eurozone i dobiti priliku za gospodarski oporavak

'Ako zajednički utvrdimo da banke nemaju dovoljno kapitala, opravdano je pristupiti dokapitalizaciji, uzimajući u obzir sadašnje stanje na financijskim tržištima pri čemu treba što prije uspostaviti jasne kriterije', izjavila je Merkel nakon sastanka s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom

'Njemačka je vlada, bude li potrebno, spremna dokapitalizirati svoje banke', rekla je Merkel dodajući kako nije isključeno da se o dokapitalizaciji banaka razgovara i na predstojećem summitu EU-a 17. i 18. listopada.

Kancelarka je rekla da Grčka mora ostati u eurozoni i dobiti priliku da poboljša svoju ekonomsku situaciju.

'Grčka i dalje mora ostati dio eurozone i treba joj dati priliku za oporavak', rekla je.

Merkel je ponovila kako promjene Ugovora EU-a 'ne smiju više biti tabu', bude li to potrebno za bolje funkcioniranje eurozone.

Do mogućih promjena moglo bi doći kako bi se osiguralo da euro bude 'uspješna priča' i kako bi financijska tržišta zadobila povjerenje u zajedničku valutu.

Barroso je sa svoje strane ponovio EU ne treba stvarati nove, paralelne institucije, neizravno kritizirajući ljetošnji prijedlog kancelarke Merkel i francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja da eurozona treba imati ekonomsku vladu, koju bi činili šefovi država ili vlada zemalja članica.

'Pozdravljam izglede za bolje organizirani proces s redovitim summitima eurozone...ali još jednom želim izreći stajalište da je Komisija ekonomska vlada Europe. Naravno, mi ćemo partnerski surađivati s Vijećem i zemljama članicama u stvarima koje ostaju u nadležnosti nacionalnih država', rekao je Barroso, dodajući da ne treba stvarati nove institucije.