PROTIV RIGOROZNIH MJERA

Grci se odlučili na 24-satni opći štrajk

05.10.2011 u 09:00

Bionic
Reading

Europski ministri financija odgodili su isplatu paketa pomoći jer Grčka ne može doseći ciljano smanjenje deficita

Želeći se suprotstaviti strogim mjerama štednje Grci su odlučili svoje nezadovoljstvo pokazati 24-satnim općim štrajkom. Zračni i svi ostali načini javnog prometovanja bit će zaustavljeni, škole zatvorene, a u bolnicama će raditi samo nužno osoblje.

Sindikati će pokušati okupiti što više svojih članova, javlja BBC, kako bi se još jednom pokazalo da su građani Grčke ujedinjeni i ne žele popustiti pred pritiskom Europe i vladajućih, a nekolicina prilično militantnih državnih službenika obećala je da će sabotirati vladine reforme. Bit će ovo prvi opći štrajk od vladine najave hitnog poreza na imovinu i prošlomjesečne suspenzije 30.000 državnih službenika.

Štrajk će pogoditi Grčku u najgorem vremenu jer su europski ministri financija odgodili svoju odluku o isplaćivanju obećanog novca za oporavak zemlje i izlazak iz krize. Na taj potez odlučili su se u ponedjeljak kada je Grčka objavila kako neće moći smanjiti planirani deficit za ovu godinu. Vlada je najavila da će deficit, za razliku od ciljanih 7,5 posto, ipak ostati za jedan posto viši.

Prema najavama iz grčke vlade, novca za isplatu plaća i mirovina preostalo je samo za isplate do sredine studenog, a što će kasnije biti, ovisi o Europi.