NEDOUMICE ZBOG GENERALA

Analitičari: Kosor i Josipović izjavama o Haagu štete državi

22.09.2011 u 15:01

Bionic
Reading

Dvosmislene izjave hrvatskih političara vezene uz rad Haškog suda štete ne samo haškim optuženicima nego i ugledu države u svijetu, kao i vladavini prava u svijetu, mišljenje je političkih analitičara

Posljednja u nizu bila je izjava predsjednika Ive Josipovića koji rekao da u Haagu sjede krivi ljudi, što su novinari koji su to čuli iz prve ruke shvatili da je govorio o Mladenu Markaču i Anti Gotovini, da bi on to kasnije opovrgnuo pravdajući se da je mislio na Ivana Čermaka i Tihomira Blaškića za kojeg je rekao da se pokazalo da je u slučaju Ahmića bio krivo optužena osoba. Prethodno je premijerka Kosor slala pozdrave generalima u Haag nakon što je prethodno iznimno dobro surađivala s tom institucijom.

Predsjednik izgubljen u glagolskim vremenima

Što se konkretno tiče Josipovićeva opravdanja da nije mislio na Gotovinu i Markača nego na Čermaka i Blaškića, Puhovski kaže da je Blaškić dobio devet godina zatvora zbog ratnog zločina. 'Također očito je da predsjednik ima poteškoća s glagolskim vremenima jer nije govorio 'da su bili' u prošlom svršenom vremenu nego 'da jesu'. Predsjednik Josipović nije samo predsjednik nego jedan od najuglednijih hrvatskih pravnika i time je njegova odgovornost veća.

Ivan Rimac, profesor s Pravnog fakulteta u Zagrebu i politički analitičar, kaže da hrvatski političari često daju nekonzistentne izjave o radu Haškog suda i vrlo često se upuštaju u tumačenje rada suda i tumačenje nekih odluka, što nije prikladno. I Žarko Puhovski, profesor s Filozofskog fakulteta i politički analitičar, smatra da političari svojim izjavama o radu Haškog suda štete vladavini prava u Hrvatskoj i mišljenju građana o pravosuđu općenito.

'Stavovi se brane na sudu, a ne izvan njega', objašnjava Rimac. On smatra da bi bilo bolje da su umjesto komentiranja odluka pomogli optuženicima pribavljanjem dovoljno informacija koje bi mogli koristiti na sudu. 'Takvim miješanjem i izjavama ne donose štetu samo njima nego i državi jer se neodgovorno odnose prema međunarodnim institucijama.'

Za Puhovskog je važno napomenuti da i kad se hvali ili kudi Haški sud, ovisno kako nam odgovara, o njemu se uvijek priča u političkim kategorijama i podržavaju se stavovi da se radi o političkoj instituciji.

'Srbija se puno bolje postavila prema pitanju haških procesa jer se kroz interes javnosti i prijenose procesa razvio stav. Kroz TV prijenose javnost se informira kako izgledaju ti procesi, ali i priprema na presude, što se pokazalo kao puno bolja strategija', zaključio je Rimac.