VOĐA POBUNJENIKA OBZNANIO

Islam će biti izvor zakonodavstva u novoj Libiji

13.09.2011 u 10:28

Bionic
Reading

Islam će biti glavni izvor zakonodavstva u novoj Libiji, izjavio je u ponedjeljak navečer predsjednik Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC) Mustafa Abdel Džalil u svom prvom, programskom govoru nakon svrgavanja Gadafijeva režima, održanom pred stanovnicima glavnog grada Tripolija.

Prvi čovjek NTC-a održao je taj govor pred tisućama Libijaca okupljenih na Trgu mučenika u Tripoliju, dan nakon dolaska u glavni grad, kamo je stigao prvi put od početka pobune protiv režima Moamera Gadafija 17. veljače.

'Želimo vladavinu prava, napredak i državu u kojoj je šarija glavni izvor prava za zakonodavstvo, ali to pretpostavlja puno stvari i uvjeta', naglasio je Abdel Džalil dodajući kako se "ekstremne ideologije" neće tolerirati.

'Nećemo prihvatiti nikakvu lijevo ili desno orijentiranu ekstremističku ideologiju. Mi smo muslimanski narod, umjerenog islama i na tom ćemo putu ostati', najavio je Abdel Džalil i poručio okupljenoj masi: 'Bit ćete s nama protiv svakoga tko bi pokušao ukrasti našu revoluciju'.

Abdel Džalil je ocijenio kako je 'oslobađanje Tripolija čudo koje se dogodilo uz minimum ljudskih žrtava'.

Svoj prvi govor u javnosti čelnik NTC-a iskoristio je da jasno upozori ustaničke snage kako se neće tolerirati nikakve akcije odmazde usmjerene protiv civilnog stanovništva.

'Pred sud ćemo izvesti svakoga tko je na bilo koji način povrijedio libijski narod. Pravosudni sustav će odlučiti', rekao je Abdel Džalil pozivajući borce NTC-a da to poštuju.

Abdel Džalil po struci je pravnik, na Libijskom sveučilištu je studirao šerijatsko i arapsko pravo. Nakon karijere državnog odvjetnika i suca, od 2007. godine je bio ministar pravosuđa u Gadafijevoj vladi. Od režima se počeo distancirati već u siječnju 2010, a konačnu ostavku na dužnost podnio je u veljači ove godine, kad se kao prvi visoki dužnosnik bivšeg režima pridružio ustanicima.