AFERA PATRIA

Sutkinja 'kontaminirala' suđenje Janši?!

12.09.2011 u 14:31

Bionic
Reading

U Ljubljani je u ponedjeljak uz proceduralne zaplete započelo drugo sudsko ročište u slučaju u kojem se bivši slovenski premijer Janez Janša, zajedno s još četiri suoptužena, sumnjiči za nezakonito posredovanje prilikom sklapanja posla nabave 135 oklopnih vozila za slovensku vojsku, vrijednog 278 milijuna eura milijuna eura, s finskom kompanijom Patria, zaključenog prije četiri i pol godine

Suđenje na prvostupanjskom sudu u Ljubljani bilo je prekinuto prošlog ponedjeljka jer se na prvom ročištu nije pojavio jedan od suoptuženih. Proces je danas nastavljen jer se na sudu pojavio i austrijsko-slovenski biznismen Walter Wolf, osumnjičen za kanaliziranje nezakonitih provizija slovenskim političarima i dužnosnicima.

Janša i ostali suoptuženi negiraju bilo kakvo nezakonito posredovanje za Patriju na natječaju slovenskog ministarstva za dobavu oklopnih vozila. Tvrde da se Patriji nije pogodovalo nego da je posao dobila na transparentnom javnom natječaju, te da im od Patrije putem posrednika nisu bile obećane niti isplaćene nezakonite nagrade odnosno provizije. Patria je posao isporuke oklopnih vozila i naoružanja sa slovenskim ministarstvom obrane potpisala prije skoro pet godina, ali je posao do sada realiziran samo u manjem dijelu upravo zbog sumnji koje su se u međuvremenu pojavile da je do njega došlo na koruptivan način.

U lani podignutom optužnom prijedlogu Wolf se navodi kao glavni posrednik u dogovaranju nezakonitih provizija između zastupnika Patrije u Austriji Hansa Riedela i tadašnje uprave finske kompanije. Za nezakonito posredovanje ili primanje mita uz Janšu se sumnjiče još i brigadir slovenske vojske Anton Krkovič, vlasnik i direktor tvrtke Rotis Ivan Črnkovič te nekadašnji funkcionar Slovenske demokratske stranke (SDS) Jože Zagožen.

Drugo ročište u većoj raspravnoj dvorani Okružnog suda u Ljubljani počelo je proceduralnim zapletima zbog kojih još nije došlo do čitanja optužnice. Po nalogu sutkinje Barbare Klajnšek novinarima koji prate suđenje oduzeti su mobilni telefoni zbog sumnji da se tijek suđenja uživo prenosi preko jednog portala.

Jedan od branitelja optuženih iznio je u otvorenom dijelu sudske rasprave sumnje u nepristranosti sutkinje, rekavši da je ona prije nekoliko mjeseci sudjelovala na seminaru o korupciji koji je organiziralo ministarstvo pravosuđa, a na kojemu se spominjao i 'slučaj Patria' u tom kontekstu, čime je došlo do političke kontaminacije sudskog postupka.

Janšin odvjetnik Franci Matoz zato nije isključio da će u ime svog klijenta tražiti njeno izuzeće, makar je Janši, kako je kazao, u interesu da se proces što prije zaključi.

Bivši slovenski premijer Janez Janša, koji je i prije tjedan dana tvrdio da je riječ o politički iskonstruiranom suđenju kako bi ga se udaljilo iz politike, izjavio je danas novinarima prije ulaska u sudsku dvoranu da je optužni prijedlog protiv njega bez ikakvih konkretnih dokaza.

'Očekujem da će naše pravosuđe osigurati uvjete za pošteno suđenje i da će tužiteljstvo povući apsurdnu optužnicu', rekao je Janša uoči ulaska u sudnicu.