KRPANJE MANJKA

Grčka uvodi novi porez na nekretnine

11.09.2011 u 17:40

Bionic
Reading

Grčki ministar financija Evangelos Venizelos najavio je u nedjelju uvođenje novog poreza na nekretnine kako bi zemlja zakrpala manjak u proračunu za 2011., udovoljila međunarodnim kreditorima i osigurala novu tranšu kredita ključnu za izvlačenje države iz krize, dok iz Europe stižu sve glasnija upozorenja glede ostanka Grčke u eurozoni

Da bi zemlja ispunila svoje obveze glede smanjenja proračunskog deficita, 'u 2011. nedostaje oko 2 milijarde eura', a 'jedina djelotvorna mjera je poseban porez na nekretnine', rekao je ministar u izravnoj izjavi za televiziju.

Ministar je ocijenio da je taj 'novi nacionalni napor' nužan zbog nepovoljnog 'ozračja' prema Grčkoj u inozemstvu, gdje su se ponovo počele širiti glasine o riziku od bankrota, pa i o mogućnosti izlaska te zemlje iz eurozone.

'Naš neposredni prioritet je puno poštovanje proračunskih zadaća za 2011.', rekao je Venizelos, s deficitom od 17,1 milijardi "uključujući servisiranje duga", a za '2012. od 14,9 milijarda'.

Ministar je istaknuo da će zemlja i dalje, kao što je planirano, surađivati s trima kreditorima (Europska unija, Europska središnja banka i Međunarodni monetarni fond), ali je istaknuo da je nastupila 'promjena okolnosti zbog stajališta nekih veoma važnih zemalja koje imaju presudnu ulogu u eurozoni'.

Novi porez na nekretnine kretat će se od pola do 10 eura po četvornom metru izgradnje i biti će na snazi dvije godine, rekao je Venizelos.