HNS BIH TRAŽI ZAŠTITU HRVATSKE

Branitelji iz BiH ostali su bez svojih prava

06.09.2011 u 20:07

Bionic
Reading

Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH najavilo je u utorak da će od vlasti Republike Hrvatske zatražiti zaštitu za branitelje koji su, kako tvrdi, nelegalnim revizijama ostali bez prava u BiH, ali po potpisanim ugovorima i u Republici Hrvatskoj

Na sjednici HNS-a BiH zaključeno je kako federalna vlast 'selektivno i protuzakonito obavlja reviziju branitelja na štetu hrvatske komponente'.

'S obzirom da zbog aktualne revizije mnogi branitelji ostaju bez svojih prava u Republici Hrvatskoj, glavno vijeće će upoznati institucije Republike Hrvatske s nezakonitim aktivnostima aktualne vlasti prema braniteljskoj populaciji, očekujući da se institucije RH adekvatno odrede prema ovome pitanju', navodi se u priopćenju sa sjednice glavnog vijeća HNS-a kojim je predsjedao Božo Ljubić.

Glavno vijeće je najavilo da će zajedno s udrugama izvršiti analizu zakona i propisa i pronaći načine zaštite prava branitelja. Na sjednici je glavno vijeće najavilo izradu prijedloga ustava za BiH na temelju Kreševske deklaracije i usvojene Rezolucije Hrvatskog narodnog sabora.