OBEĆANJE LIBIJSKIH POBUNJENIKA

'Tko uhiti ili ubije Gadafija dobit će 1,3 milijuna dolara'

24.08.2011 u 16:26

Bionic
Reading

Libijsko ustaničko vijeće ponudilo je u srijedu oprost bilo kojem pristaši Moamera Gadafija koji ga ubije ili uhiti

Predsjednik Nacionalnog prijelaznog vijeća Mustafa Abdel Džalil također je rekao da je poslovni čovjek iz Bengazija, čiji identitet nije otkrio, ponudio nagradu od dva milijuna libijskih dinara (1,3 milijuna dolara) za uhićenje Gadafija.

'Nacionalno prijelazno vijeće objavljuje da će bilo koja osoba iz Gadafijeva najužeg kruga koja ga ubije ili uhiti, dobiti oprost za sve počinjene zločine', izjavio je Džalil na konferenciji za novinare.

Pukovnik Abdulah Abu Afra, glasnogovornik vojnog krila Vijeća, objavio je da ustanici kontroliraju 95 posto libijskog teritorija i da je dugogodišnja vladavina Gadafija završila.

'Gadafijev režim je 95 posto gotov, 95 posto Libije je pod našom kontrolom', rekao je Abu Afra za televiziju Al Džazira.

NATO je istovremeno u Bruxellesu objavio da se priprema za moguće angažiranje u Libiji nakon završetka građanskog rata.

Vijeće NATO-a dalo je vojnim strukturama niz političkih smjernica na temelju kojih bi trebali razraditi mogućnosti za moguću buduću ulogu NATO-a u Libiji u sklopu širih međunarodnih napora za stabilizaciju, rekla je glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu.

Ona očekuje da bi planovi trebali biti gotovi do idućega tjedna kada bi trebali biti predstavljeni političkom vodstvu NATO-a.