AGONIJA U TRIPOLIJU

Gadafijevi lojalisti zarobili 35 stranih novinara

Bionic
Reading

Moamer Gadafi još je uvijek negdje u Tripoliju, a žestoke borbe vode se u južnim dijelovima libijskog glavnog grada u kojem se vjerojatno krije, objavili su protovnici Gadafijeva režima. CNN izvještava o opsadi luksuznog hotela Rixos, gdje Gadafijevi lojalisti drže kao taoce 35 političara i novinara, među kojima su i novinari CNN-a

'Za osam mjeseci će se održati parlamentarni i predsjednički izbori. Želimo demokratsku vladu i pravedan Ustav. Posebno ne želimo više biti izolirani od svijeta kao što smo dosad bili', navodi Džalil.

'Nova Libija mora biti drukčija zemlja nego je bila u prošlosti, zasnovana na načelima slobode, jednakosti i bratstva', ističe on.

Glede sudbine Moamera Gadafija, 'sveopće mišljenje među članovima NTC-a je da se njemu i njegovoj bandi treba suditi', kaže on. 'Pravedno suđenje mora se odvijati u Libiji', naglašava Džalil.'Povlačenje je taktički potez nakon što je Bab al-Azizija pretvorena u hrpu ruševina u 64 zračna udara NATO', poručio je Gadafi u audioporuci objavljenoj na satelitskim televizijama al-Orubi i al-Raiju.

Gadafi je također najavio da će se njegove snage svim snagama odupirati agresiji 'do pobjede ili smrti'. Iz kratke izjave nije jasno kada je Gadafi napustio Bab al-Aziziju.

Nikaragva nudi azil Gadafiju

Kako javlja The Telegraph, predsjednik Nikaragve, Daniel Ortega, koji je inače glasan pristaša libijskog diktatora, ponudio je politički azil Gadafiju.

'Ako netko uputi zahtjev za azil, mi bismo trebali dati pozitivan odgovor jer je i narodu Nikaragve bio ponuđen azil za vrijeme diktature Somoza', naglasio je Ortega.

Lokalni mediji su i ranije nagađali da bi Gadafi mogao potražiti egzil u Nikaragvi, budući da je Ortega bio pristaša libijskog vođe, te ga je sve do nedavno nazivao 'bratom' i 'prijateljem'.

CNN izvještava o opsadi luksuznog hotela Rixos, gdje Gadafijevi lojalisti drže kao taoce oko 35 političara i novinara, uključujući i njihove novinarske snage.

CNN-ov novinar Matthew Chance, koji je također u hotelu, pozvao je ostale strane novinare u gradu da ne dolaze zbog straha da će i njih zarobiti.

Specijalne postrojbe iz Velike Britanije, Francuske, Jordana i Katara su na terenu u cijeloj Libiji i pomoći će pobunjenicima, poručuju iz NATO-a.

Gadafi se i dalje skriva

Glasnogovornik libijske vlade Musa Ibrahim nešto je kasnije u telefonskoj izjavi za iste televizijske postaje kazao za da je libijski 'vođa' spreman mjesecima, čak i godinama, odupirati se pobunjeničkim snagama u Tripoliju i najavio je da će Libiju pretvoriti u vulkan koji će izbacivati lavu i vatru.

Ustaničkim je vođama poručio da neće imati mira ako se iz Begazija presele u Tripoli. 'Pretvorit ćemo libiju u vulkan lave i vatre pod nogama stranih osvajača i njihovih domaćih izdajnika', rekao je Musa.

Reuters javlja da se s dolaskom noći nastavljena pucnjava po Tripoliju, unatoč osvajanju Bab al-Azizije, i da po gradu ima pljačke. Televizija al-Arabija javila je da su Gadafijeve snage ispalile desetke projektila tipa grad na Tripoli.

Libijski ustanici vode žestoku bitku za Sabhu, važan grad na libijskom jugu, izjavio je nešto ranije pukovnik Ahmed Bani, jedan od vojnih glasnogovornika Nacionalnog prijelaznog vijeća, te kazao da su u tijeku pregovori o mirnom ulasku oporbenih snaga u Sirt, Gadafijev rodni grad koji još nije pod njihovom kontrolom, i izbjegavanju krvoprolića.

Snage odane Gadafiju također su u noći na srijedu granatirale gradove Zuaru i Adželat, javila je al-Arabija.

Više od 400 ljudi poginulo je, a najmanje 2.000 ih je ranjeno u bitki za Tripoli, objavio je rano u srijedu predsjednik Nacionalnog prijelaznog vijeća Mustafa Abdel Džalil u razgovoru za televiziju France24. Bolnice u Tripoliju uspjele su zbrinuti sve ranjenike. Dodao je da su u Tripoliju ustanici zarobilo oko 600 Gadafijevih lojalista.

Odgovarajći na novinarski upit što misli gdje je Gadafi, predsjednik NTC-a je odgovorio: 'Bog će znati.. Mislim da je napustio Tripoli. Ne vjerujem da je imao hrabrosti ostati u gradu u ovakvom trenutku.'

Dodao je da se nada da će Gadafi biti uhvaćen živ: 'Želim da mu se sudi i da cijeli svijet sazna za njegove zločine.'

Oglasio se u međuvremenu i venecuelanski predsjednik Hugo Chavez i izjavio da priznaje samo onu libijsku vladu koju vodi Moamer Gadafi, njegov prijatelj i saveznik.

SAD i zapadne saveznike optužio je za poticanje građanskog rata i kršenje međunarodnog prava. 'Ovo je udaranje, pljuvanje po međunarodnom pravu. Gdje su sada ta prava? Ovo je vraćanje u doba pračovjeka', rekao je Chavez.

Pobunjenici u Gadafijevoj rezidenciji