POLA SATA PRIJE UHIĆENJA ZVAO POLICIJU

Breivik: Završio sam operaciju i želim se predati

18.08.2011 u 21:59

Bionic
Reading

Anders Behring Breivik, počinitelj krvavih napada 22. srpnja u Norveškoj pozvao je policiju 26 minuta prije uhićenja kako bi se predao, proizlazi iz telefonskih snimki koje je u četvrtak objavila policija

Prvi poziv zabilježen je u 18.01 sati s otoka Utoeya, sjeverozapadno od Osla, gdje je Behring Breivik otvorio vatru na okupljenu mladež, pri čemu je usmrtio 69 osoba.

'Nalazim se na Utoeyi. Želim se predati', izjavio je on tijekom tog razgovora koji je započeo predstavljajući se kao 'komandant Anders Behring Breivik, iz Norveškog antikomunističkog pokreta otpora'.

Poziv je ubrzo prekinut, prema policiji, koja potom pokušava ponovno stupiti u kontakt s pozivateljem ali uzalud.

Geir Lippestad, odvjetnik 32-godišnjeg Norvežanina, ranije je kazao norveškim novinarima da je njegov klijent kontaktirao policiju desetak puta kako bi se predao ali su samo dva poziva zaprimljena te je nastavio s ubojstvima u nedostatku zadovoljavajućeg odgovora policije.

Policija u četvrtak nije mogla potvrditi niti opovrgnuti da su zaprimljeni drugi pozivi desničarskog ekstremista, uz dva zabilježena.

Behring Breivik ponovno je nazvao policiju u 18.26 sati. Predstavljajući se opet kao 'komandant norveškog pokreta otpora' izjavljuje operateru: 'Završio sam operaciju i želim se predati'.

Traži da razgovara s interventnim snagama Delta i zahtijeva da ga se nazove ali zaključuje razgovor ne davši telefonski broj.

U 18.27 sati, minutu nakon drugog poziva, Behringa Breivika uhitile su snage Delta pristigle cestom a potom brodom iz Osla, 40 km odande.