NOVI ANGAŽMAN U BIH

SAD traže rješavanje statusa Brčkog

23.03.2009 u 14:38

Bionic
Reading

Američka administracija ponovo se aktivno uključila se u rješavanje nagomilanih problema u Bosni i Hercegovini, a dokaz za to su napori da Parlament BiH što prije usvoji amandman na državni ustav kojim bi se trajno regulirao status distrikta Brčko.

Američka državna tajnica Hillary Clinton je, prema navodima "Oslobođenja", uputila pismo ministru vanjskih poslova BiH Svenu Alkalaju u kojemu je iskazala zabrinutost Washingtona zbog sve izraženije nacionalističke retorike u BiH "koja prijeti da uruši Daytonom uspostavljeni dvoentitetski ustroj", no istodobno je izrazila stanovitu dozu optimizma zbog sve izvjesnijeg kompromisa oko konačnog statusa Brčkog.

"Sve sam više zabrinuta jer politički i etnički interesi blokiraju napredak. Nacionalistička retorika koja dovodi u pitanje teritorijalni integritet BiH i Daytonom uspostavljenu dvoentitetsku strukturu može samo naškoditi zajedničkim ciljevima", stoji u pismu američke državne tajnice.

Clinton je istaknula kako bi se političari u BiH morali usmjeriti na provedbu reformi a prvi i najvažniji korak u tom pravcu bio bi usvajanje amandmana na ustav o statusu Brčkog.

Amandman o Brčkom trebao bi se naći pred zastupnicima u Zastupničkom domu Parlamenta BiH u srijedu i ako bi bio usvojen u oba doma bila bi to prva intervencija u Ustav BiH nakon Daytona i to temeljem suglasnosti postignute između domaćih političara.

Status Brčkog nije riješen Daytonskim sporazumom pa to područje funkcionira kao svojevrsni "corpus separatum" unutar države, neovisno o entitetima. Brčko ima vlastiti parlament, vladu i proračun te svoju policiju.

Status i ovlasti koje ima Brčko unutar BiH, odnosno njegova autonomija u odnosu na entitete, zapravo je reguliran arbitražnom odlukom Robertsa Owena iz 1997. godine, a o provedbi odluka iz tog dokumenta i danas skrbi međunarodni supervizor.

Tu dužnost trenutačno obavlja američki diplomat Raffi Gregorian, ujedno prvi zamjenik Visokog predstavnika za BiH. Gregorian se također zalaže za što brže usvajanje ustavnog amandmana kojim bi se potvrdile Owenove arbitražne odluke i tako trajno riješio status Brčkog.

Potporu usvajanju amandmana za Brčko iskazala je većina vodećih stranaka iz oba entiteta.

Potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović potvrdio je kako će zastupnici iz ove stranke glasovati za predloženo ustavno rješenje.

"Predloženi amandman završava posao u vezi s distriktom kojega je započeo moj otac (Alija Izetbegović) kada je odbio potpisati Daytonski sporazum ako bi Brčko ostalo u Republici Srpskoj. On rješava stvari u realnoj mogućoj mjeri", izjavio je Izetbegović, kako ga citira "Dnevni avaz".

I u najvećoj stranci u Republici Srpskoj, Stranci nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika izrazili su punu potporu amandmanu. "To bi bio amandman kojim bi prvi put bila zadovoljna međunarodna zajednica i najveći dio političkih stranaka u BiH", kazao je Drago Kalabić, predsjednik kluba zastupnika SNSD-a u državnom parlamentu.

Suzdržanost u odnosu na amandman o Brčkom za sada je otvoreno iskazala jedino Stranka za BiH (SBiH) Harisa Silajdžića. Prva analiza koju su sačinili stručnjaci iz te stranke sugerira kako je ostao nedefiniran način na koji bi se pred Ustavnim sudom BiH rješavali mogući sukobi oko ovlasti koje imaju distrikt odnosno entiteti.