ZAJEDNO U DOBRU I ZLU

'Kršćanska braća' ne odriču se pedofila Besta

11.08.2011 u 12:42

Bionic
Reading

Nakon što odsluži zatvorsku kaznu zbog višedesetljetnog neometanog seksualnog zlostavljanja dječaka i mladića, australskog svećenika Roberta Besta čeka povratak u katolički red 'Kršćanska braća'. Iako je Best dobio 11 godina zatvora zbog napastovanja 11 dječaka, red ga se ne želi odreći. Ukoliko doživi izlazak iz zatvora, taj 70-godišnji pedofil bit će stavljen pod nadzor samih svećenika

'Kršćanska braća' poručila su da ne planiraju izgnati Besta iz svojih redova. Štoviše, platili su punu cijenu troškova obrane u sudskom procesu u kojemu su žrtve kolege pedofila morale u detalje ispričati traumatična iskustva.

Unatoč podršci Bestu, 'Kršćanska braća' potvrdila su i da će surađivati u budućim potencijalnim istragama seksualnog zlostavljanja u Katoličkoj crkvi, što je bio izričit zahtjev žrtava i njihovih obitelji.

Brian Brandon, izvršni povjerenik za profesionalne standarde podružnice 'Kršćanske braće' u Oceaniji, kaže da su Bestu onemogućeni kontakti s djecom čim je organizacija saznala za optužbe prije dvadesetak godina.

'Kršćanska braća' nisu znala za koja bi nedjela on eventualno mogao biti proglašen krivim, sve dok nije završen niz nedavnih sudskih procesa. Naša namjera nije da ga izgnamo iz 'Kršćanske braće', čak i kada bismo imali takve ovlasti', izjavio je Brandon za Herald Sun.

'Ukoliko ikada izađe iz zatvora, vjerujemo da ćemo napraviti dobro djelo za lokalnu zajednicu ukoliko ga zadržimo tamo gdje će njegova djela biti pod nadzorom', objasnio je Brandon.

Best je u ponedjeljak osuđen na 11 godina zatvora za zlostavljanje 11 dječaka. Sudac Roy Punshon rekao je da je njegov zločin bio i grubo narušavanje povjerenja, s obzirom da je dječacima bio učitelj i duhovni vođa.

Best je bio učitelj u školama St. Alipius u Ballaratu, St. Leo's u Box Hillu i St. Joseph's u Geelongu, u australskoj saveznoj državi Victoriji.

Brandon kaže da je većina Bestovih žrtava obeštećena u sklopu programa Katoličke crkve pod nazivom 'Prema izlječenju'. No jedna žrtva odbila je sudjelovati u takvom programu, tvrdeći da je takva kompenzacija nedostatna.

'Treba nam javna istraga koja će odgovoriti na pitanje zašto je Crkva selila prijestupnika iz 'Kršćanske braće' iz jedne biskupije u drugu te kakvi su bili mehanizmi njihovih izvještaja', rekao je muškarac.

Na vijest o tome da će Best ostati u redovima 'Kršćanske braće' rekao je samo da je to tragikomično.

Odvjetnica Vivian Waller potvrdila je postojanje dokaza da su neki redovnici 'Kršćanske braće' bili upoznati s Bestovim seksualnim prijestupima još u šezdesetim godinama, a dječake koji su se požalili na zlostavljanje tukli su dok nisu opovrgnuli svoje tvrdnje.

Ona smatra da problem nije u tome što 'Braća' financiraju Bestovu obranu, već da je njihova napomena da će nadzirati njegovo ponašanje 'pomalo zakašnjela'.

'Nadala sam se da će oni pokupiti njegov račun za štetu koju je nanio i platiti odštetu žrtvama', rekla je odvjetnica Waller.