SUDSKA SAGA U UKRAJINI

Timošenko napala tužitelje i Janukovičevu 'mašineriju'

10.08.2011 u 14:06

Bionic
Reading

Predstavnica ukrajinske oporbe i bivša premijerka Julija Timošenko kojoj se u Kijevu sudi za zloporabu položaja, predbacila je u srijedu tužiteljima da su u službi 'represivne mašinerije koja progoni oporbu'

Na samom početku rasprave, obrana je zatražila izuzeće dvoje tužitelja, Oleksandra Mikipenka i Lilie Frolove, pet dana nakon smještaja Timošenko u pritvor koji je izazvao val nezadovoljstva diljem svijeta.

'Tužitelji su počinili zločin, postali su sudionici progona nedužne osobe i dio su represivne mašinerije koja progoni oporbu, umjesto da traže istinu', kritizirala je Timošenko.

'Dovoljno su bezobzirni da traže pritvor za osobu koju predsjednik (ukrajinski, Viktor Janukovič) ne voli i ne želi je imati za suparnika', dodala je.

Sud je odbio zahtjev obrane.

Stotinjak pristaša Julije Timošenko, simbola prozapadne revolucije u Ukrajini 2004., okupilo se ispred zgrade suda noseći transparente na kojima je pisalo 'Dolje bando!' (na vlasti) i 'Julija je naša predsjednica'.

Timošenko, kojoj se sudi od 24. lipnja, je optužena da je 2009. prekoračila premijerske ovlasti jer je, bez odobrenja vlade, omogućila sklapanje ugovora o uvozu ruskog plina po cijeni koja je ocijenjena kao nepovoljna za Kijev.

Julija Timošenko, poražena kandidatkinja na ukrajinskim predsjedničkim izborima 2010. protiv Viktora Janukoviča, od početka upozorava da je riječ o politički motiviranom procesu.