MOSKVA S NJIM NE ŽELI IMATI POSLA

Lavrov: Sakašvili je patološki slučaj

08.08.2011 u 22:03

Bionic
Reading

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je u ponedjeljak da je gruzijski predsjednik Mihail Sakašvili 'patološki slučaj' i da Moskva ne želi imati posla s njime

Odgovarajući na pitanje o vezama Rusije i Gruzije u prigodi treće obljetnice početka vojne ofenzive kojom je Tbilisi htio preuzeti nadzor nad pobunjenim proruskim gruzijskim područjem Južnom Osetijom, Lavrov je oštro kritizirao Sakašvilija koji je Moskvi trn u oku.

'Očito je da je predsjednik Sakašvili patološki slučaj', ocijenio je šef ruske diplomacije na tiskovnoj konferenciji nakon susreta s južnokorejskim kolegom Kim Sung Hwanom.

'Ne želimo više imati posla s čovjekom koji je naredio ubijanje vojnika mirovnih snaga, miroljubivih građana, napose građana Ruske Federacije', dodao je Lavrov. Istaknuo je da je Rusija spremna na obnovu veza sa susjednom Gruzijom, prekinutih nakon sukoba, ali bez Sakašvilija.

Gruzijsko ministarstsvo vanjskih poslova optužilo je pak Moskvu da nastavlja prijetiti Tbilisiju nakon svoje 'vojne agresije velikih razmjera' na Gruziju u kolovozu 2008., u priopćenju objavljenom u prigodi treće obljetnice početka sukoba.

"Nažalost, na treću obljetnicu kolovoškog rata, Rusija nastavlja svoju agresivnu politiku kojom želi dokinuti postojanje Gruzije, njezinu neovisnost i suverenitet", ocijenilo je gruzijsko ministarstvo.

Odnosi prozapadne Gruzije i Rusije i dalje su zategnuti nakon tog sukoba iz kojega je Tbilisi izašao poražen. Moskva je odmah priznala neovisnost Južne Osetije i Abhazije, druge gruzijske pobunjene pokrajine.