BUEHLER OBIŠAO PODRUČJE

Na Kosovu spaljivali robu iz Srbije, Brnjak otvoren

31.07.2011 u 23:33

Bionic
Reading

Granični prijelaz sa Srbijom Brnjak na sjeveru Kosova otvoren je u nedjelju navečer pošto je to područje obišao njemački general Erhard Buehler, zapovjednik mirovnih snaga na Kosovu (KFOR) koje su uklonile dio barikada, prenijeli su prištinski mediji uz vijest da su na Kosovu simbolično bili spaljivani proizvodi iz Srbije

Granični prijelaz Brnjak kod Zubinog potoka otvoren je u 18.30 za putničke automobile i autobuse, a zatvoren za kamione i vozila koja prevoze robu iz Srbije.

Kontrolu prometa obavljao je KFOR-a te pogranični i lokalni policajci Kosovske policije.

Granični prijelaz Jarinje ostao je zatvoren za svaku vrstu prometa i pod nadzorom je američkih vojnika u sastavu KFOR-a.

KFOR je uklonio dio barikada na sporednoj cesti kako bi olakšao promet.

Kriza na Kosovu izbila je kada su specijalne snage kosovske policije zauzele granične prijelaze Jarinje i Brnjak koje drže Srbi na sjeveru Kosova kako bi osigurala provedbu zabrane uvoza robe iz Srbije. Priština je time odgovorila na blokadu kosovskih kamiona prema Srbiji, no srpsko stanovništvo blokiralo je prometnice. U nasilju je ubijen jedan kosovski policajac, a KFOR je u petak zatvorio oba granična prijelaza.

U nekoliko gradova na Kosovu, kao što su Uroševac i Podujevo, u nedjelju su na javnim mjestima spaljivani proizvodi iz Srbije, a građani pozivani da bojkotiraju tu robu. Na bojkot su pozivali i predstavnici civilnog društva, a ministrica za trgovinu i industriju Mimoza Kusari-Lila izjavila je da se proizvodi iz Srbije mogu zamijeniti sličnima iz Albanije i drugih zemalja.

Srbijanski parlament prihvatio je noću na nedjelju Deklaraciju o Kosovu kojom osuđuje sve oblike nasilja i poziva na mirno razrješenje krize.