RAZLOG ZA ZBLIŽAVANJE RUSIJE I SAD-a

'Ruski bin Laden' okuplja razjedinjene teroriste s Kavkaza

28.07.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Prijetnje novim masakrima civila, jučer odaslane vjerojatno negdje iz gudura Ingušetije, označile su PR-povratak najtraženijeg terorista u Rusiji, 47-godišnjeg Dokua Umarova. Ne samo da nije ubijen, kako se proljetos pisalo, nego je putem videosnimke obznanio da se izmirio s utjecajnim klanovima Husseina Gadajeva i Aslambeka Vadalova

Izbornu 'godinu krvi i suza' obećao je Rusiji taj zločinački pobunjenik islamističkog predznaka koji je, između ostalog, preuzeo odgovornost za bombaške napade na moskovski metro i aerodrom Domodjedovo. Po njegovim su naredbama proteklih godina ubijane stotine civila širom Rusije.

Videosnimka je napravljena nekoliko dana nakon ubojstva Jurija Budanova, pukovnika ruske vojske osuđenog za ratni zločin u Čečeniji. Uz Umarova se na snimci pojavljuje Amir Hamzat, vođa grupe koja je preuzela odgovornost za atentat na Budanova.

Rosbalt.ru piše da ovo obraćanje znači povratak Umarova u Rusiju nakon što je navodno ranjen u ožujku ove godine u Ingušetiji. Mediji barataju informacijama da je proljetos bio na jednomjesečnom liječenju u neimenovanoj privatnoj klinici u Turskoj.

Izvori iz ruskih tajnih službi tvrde da obnovljena Umarovljeva skupina planira proširiti zonu terorističkih udara sa Sjevernog Kavkaza na predkavkaske prostore oko Krasnodara i Astrahana.

'Novo uskrsnuće Umarova, po njegovoj zamisli, trebali bi obilježiti mnogobrojni razorni napadi', izjavio je ruskim medijima izvor iz obavještajnih službi Ingušetije. Navodno se Umarov nalazi baš u toj planinskoj republici, koja s Čečenijom dijeli teško prohodnu gorsku granicu. U tim šumskim područjima danas se vjerojatno skriva najveći broj antiruskih pobunjenika.

Ingušetija i susjedni Dagestan trenutačno su najnestabilnije republike na ruskom dijelu Kavkaza. U zadnje vrijeme teroristički napadi na civile uzdrmali su i dotad uglavnom mirnu Kabardino-Balkariju, a Čečenija – prvotni epicentar islamističkog pokreta i poprište strahovitog stradanja muslimanskog stanovništva u 90-ima – danas je među stabilnijim republikama u regiji.

Doku Umarov, biši sovjetski građevinski inženjer, a danas samozvani emir virtualnog Kavkaskog emirata, s vremenom je postao jedan od najtraženijih terorista ne samo za Moskvu, nego i za Washington. Čini se da njegovo djelovanje zbližava negdašnje hladnoratovske neprijatelje, i to na frontu globalne borbe protiv terorizma, prvenstveno islamističkog.

Etiketirajući Umarova kao 'ruskog bin Ladena', magazin Forbes je uvrstio tog Čečena na osmo mjesto najopasnijih svjetskih terorista za kojima traga FBI. Američke službe navodno su spremne platiti pet milijuna dolara za informaciju o Umarovu, a UN-ovi istražitelji tvrde da je povezan s Al Kaidom.

Doku Umarov nije jedini pretendent na vodstvo čečenskog pokreta nakon dva rata protiv ruske vojske u 90-im godinama. U Londonu postoji i vlada u egzilu tzv. Čečenske republike Ičkerije. Njoj je na čelu bivši glumac i optuženi terorist Ahmed Zakajev, koji danas sa Zapada pokušava voditi nešto diplomatskiju politiku i navodno nije u dobrim odnosima s Umarovom. Upravo su se k Zakajevu priklonile pobunjeničke grupe pod vodstvom Gadajeva i Vadalova, što je tretirano kao raskol unutar sjevernokavkaskog 'emirata'. No nova videosnimka sugerira da su fanatici džihada i masovni ubojice civila ponovno udruženi, i to u godini u kojoj Rusiju očekuju parlamentarni izbori.