RAT ŠVICARSKE I NJEMAČKE

'Ružnog' ministra blate kao nacističku marionetu

19.03.2009 u 20:00

Bionic
Reading

Švicarsko-njemačka prepirka zbog bankovnih tajna, uključivo i usporedbu njemačkog ministra s nacistom, pojačale su napetosti između dviju zemalja i to u trenutku kad Švicarska svjedoči priljevu njemačkih stanovnika

BERLIN/ZURICH - Njemački ministar financija Peer Steinbrueck odbacio je komentare koje je na njegov račun u srijedu izgovorio švicarski političar, usporedivši ga s nacistom.

"Dobivam prijeteća pisma iz Švicarske i blate me kao nacističku marionetu", izjavio je u četvrtak Steinbrueck za njemački list Sueddeutsche Zeitung.

"To je posve neprimjereno i neprihvatljivo", dodao je, objasnivši da je prijepor izbio kad je u Švicarskoj napokon shvaćeno da zemlja krši međunarodna pravila.

Thomas Mueller, švicarski parlamentarni zastupnik, izjavio je da ga Steinbrueck podsjeća na "ružnog Nijemca" koji pripada naraštaju koji je "marširao ulicama u kožnim čizmama i kaputima s nacističkim znakovljem na rukavu".

Njemačka prednjači kad je riječ o suzbijanju "poreznih rajeva", a Švicarska je prošli tjedan tek počela popuštati u vezi sa strogom zaštitom bankovnih tajna.