MAMAC ZA NUKLEARNE TRGOVCE

U Indiji otkrivene senzacionalne zalihe urana

19.07.2011 u 12:26

Bionic
Reading

U udolini Kadapa u Andhra Pradeshu, pokrajini na jugu Indije, otkriveno je jedno od najvećih svjetskih nalazišta urana, potvrdio je Srikumar Banerjee, predsjednik indijske Komisije za atomsku energiju. Istovremeno, u dvodnevni posjet Indiji doputovala je američka državna tajnica Hillary Clinton, koja je pozvala New Delhi da brže otvori svoja tržišta i ukloni prepreke ulaganju Amerikanaca u indijski nuklearni sektor

Istraživanja pokazuju da se u Tummalapallu, u okrugu Kadapa, nalaze rezerve od 150.000 tona urana, a službene procjene Indije govore o 175.000 tona tog skupocjenog minerala.

Analitičari procjenjuju da novootkrivene rezerve još uvijek neće biti dovoljne za namirenje rastućih potreba za nuklearnom energijom u Indiji.

Banerjee kaže da je u Tummalapalleu potvrđeno postojanje 'rezerve od 49,000 tona, a najnovija istraživanja indiciraju da bi ta brojka mogla biti i triput veća', što bi značilo da se radi o jednom o najvećih svjetskih nalazišta urana.

Shreyans Kumar Jain, direktor Indijske korporacije za nuklearnu energiju (NPCIL) kaže da su prve procjene govorile o 15.000 tona, prije nego što je potvrđeno 49.000 tona. I on je istaknuo da bi u Andhra Pradeshu moglo biti triput više urana.

Po svemu sudeći, nova nalazišta prostiru se na površini većoj od 35 kilometara.

'Ovaj pronalazak samo će uvećati postojeće nalazište urana, ali i dalje će nam nedostajati količine potrebne za podmirenje potreba zemlje. I dalje ćemo morati uvoziti', rekao je Banerjee za indijske novine The Hindu.

Indija planira sagraditi oko 30 reaktora u idućim godinama, a do 2050. iz nuklearne energije dobivati četvrtinu električne struje. Indijske nuklearne elektrane trenutno su ovisne o uvoznom uranu, a jedini domaći uran stiže iz rudnika u Jharkhandu.

Indija je nedavno kupila 300 tona urana od Francuske. Postignut je dogovor s Rusijom za kupovinu 2.000 tona te s Kazahstanom za kupnju 2.100 tona urana. Banerjee kaže da Indija pregovora o sličnim sporazumima s ostalim zemljama. 'Također razmatramo opciju kupovanja dionica u rudnicima urana u inozemstvu', poručio je.

Hillary Clinton u Indiji
Clinton: Otvorite nuklearno tržište SAD-u

Američka državna tajnica Hillary Clinton u utorak je stigla u dvodnevni posjet Indiji, drugi po redu otkad je na čelu State Departmenta. Predsjednik Barack Obama posjetio je New Delhi u studenom, a najnoviji posjet Hillary Clinton pokazuje koliko je Washingtonu stalo do jačanja odnosa s Indijom, koja je druga najmnogoljudnija država svijeta, s gospodarstvom teškim 1,6 trilijuna dolara. Fokus posjeta bit će ekonomske veze Indije i SAD-a te će u razgovore biti uključen indijski ministar financija Pranab Mukherjee.

Hillary Clinton iskazala je zabrinutost zbog toga što američke tvrtke nemaju pristup indijskom tržištu nuklearne energije, vrijednom 150 milijardi dolara. Još od 2008. godine, kada je potpisan sporazum o nuklearnoj suradnji, američki giganti poput General Electric nadaju se da će priskrbiti svoj dio kolača u Indiji. No napredak je spor, a Washington želi da Indija ublaži zakon iz 2010. prema kojemu svi graditelji privatnih nuklearnih elektrana moraju platiti neograničenu odštetu u slučaju nuklearne katastrofe.

'Ulozi su visoki te je od osobite važnosti da naš dijalog dovede do usuglašenih koraka koje će naše vlade poduzeti kako bi ostvarili konkretne rezultate', rekla je Hillary Clinton u prvom obraćanju svojim indijskim sugovornicima.

Razgovarat će se i o stanju u regiji, s naglaskom na povlačenje američkih trupa iz Afganistana te odnose Indije i Pakistana u svjetlu pogoršanja odnosa između Washingtona i Islamabada od ubojstva Osame bin Ladena u svibnju 2011. godine.