MEKSIKANAC NA CJEDILU

Obama traži od Teksasa odgodu smrtne kazne

06.07.2011 u 15:50

Bionic
Reading

Obamina administracija uputila je zahtjev Teksasu da odgodi izvršenje smrtne kazne Meksikancu Humbertu Lealu Garciji (38), tvrdeći da bi SAD tim smaknućem prekršio svoje međunarodne obveze

Smaknuće Humberta Leala Garcije smrtonosnom injekcijom zakazano je za četvrtak. Leal je optužen za silovanje i ubojstvo 16-godišnje Adrije Saucede 1994. godine.

Za vrijeme sudskog procesa, nije mu rečeno da ima pravo na konzularnu pomoć Meksika, čime je prekršena Bečka konvencija.

Teksas je odbio odgoditi izvršenje smrtne kazne, a teksaški guverner Rick Perry poručio je da neće intervenirati u skladu sa zahtjevom Obamine administracije.

Glasnogovornica State Departmenta izjavila je da je federalna vlada uputila podnesak Vrhovnom sudu, podržavajući Lealove argumente u zahtjevu za odgodom izvršenja kazne do kraja godine.

'Ovaj slučaj utječe na vanjskopolitičke interese SAD-a na najvišoj razini. Smaknućem (Humberta Leala) SAD bi nepopravljivo narušio svoje međunarodne pravne obveze', napisao je Donald Verrilli, glavni državni odvjetnik, u podnesku Vrhovnom sudu.

Dodao je da bi smaknuće 'imalo ozbiljne posljedice na odnose SAD-a i Meksika, kao i na mogućnost američkih državljana u inozemstvu na ostvarenje konzularne pomoći u slučaju zatočenja.

Obamina administracija želi odgodu postupka kako bi omogućila Kongresu da razmotri prijedlog zakona o pravima stranih državljana s smrtnim kaznama, kojima nije omogućena konzularna pomoć.

Meksička vlada poručila je da će planiranu egzekuciju smatrati kršenjem međunarodnog prava.

'U ovom slučaju riječ je o pravu svake osobe, u skladu s Bečkom konvencijom, da bude u mogućnosti dobiti pomoć matične države kada su u pitanju kazneni procesi u stranim zemljama', priopćilo je meksičko ministarstvo vanjskih poslova.

Leal, koji je doselio u SAD kada je bio dječak, jedan je od ukupno 51 meksičkih državljana sa smrtnim presudama, koji su bili predmet Međunarodnog suda pravde 2004. godine. Sud je zaključio da njihove presude moraju biti ponovno razmotrene jer im je uskraćena konzularna pomoć.

Bivši predsjednik George W. Bush upozorio je Teksas da mora postupati u skladu sa zaključkom Međunarodnog suda pravde, no američki Vrhovni sud ocijenio je da je Bush pritom prekoračio svoje ovlasti.

U kolovozu 2008. Teksas, koji tvrdi da tamošnje sudove ne obvezuju zaključci Međunarodnog suda pravde, pogubio je Meksikanca Josea Medellina.

Lealova sudbina sada je u rukama guvernera Perryja ili Vrhovnog suda, no Perry se ne namjerava umiješati u slučaj. 'Ukoliko počinite najužasniji zločin u Teksasu, možete očekivati da ćete dobiti i najstrožu kaznu', rekla je glasnogovornica njegova ureda Katherine Cesinger.