OTVOREN ŠAMPANJAC

Hrvatska završila pregovore s Europskom unijom!

30.06.2011 u 19:04

Bionic
Reading

Hrvatska je u posljednjim satima mađarskog predsjedavanja zaključila pristupne pregovore s Europskom unijom nakon šest godina pregovora! Posljednji korak završen je tehničkim zatvaranjem preostala četiri otvorena poglavlja na pristupnoj konferenciji u Bruxellesu - Tržišno natjecanje, Pravosuđe i temeljna prava, Financijske i proračunske odredbe i Ostala pitanja. Hrvatskoj sada slijedi potpisivanje pristupnog ugovora tijekom poljskog predsjedavanja krajem ove godine, pa referendum, ratifikacija sve do stupanja u punopravno članstvo 1. srpnja 2013. godine

Na završnoj konferenciji za novinare u Bruxellesu koja je protekla i slavljeničkoj i prijateljskoj atmosferi, govorili su mađarski ministar vanjskih poslova Janos Martony, povjerenik EU-a za proširenje Štefan Fuele i hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković.  'Želim čestitati Hrvatskoj, budućoj 28. članici Unije', rekao je Martonyi.

Martonyi je rekao da nema sumnje da je ovo povijesni dan za Hrvatsku, ali i za Europsku uniju. Pohvalio je hrvatsku Vladu na naporima koje je napravila da se zatvore pregovori, kao i Fuelea te predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa.

Martony priznaje da je odluka Europskog vijeća o okončanju hrvatskih pregovora bila politička, ali naglašava da ujedno 'malo ljudi zna da se na kraju pregovora mora riješiti niz važnih pitanja, ne samo tehnikalija'. 'Danas slavimo povijesni događaj sa svojim hrvatskim prijateljima iz zemlje koja se u 20 godina neovisnosti strahovito promijenila. Napravila je veliki napredak prema ispunjavanju kriterija članstva u EU-u. To je danas nagrađeno', poručio je na Fuele.


Paul Vandoren i Gabor Ivan

Povjerenik Fuele je rekao da je Komisija prema Hrvatskoj bila stroga, ali pravedna. Prema njegovim riječima, od hrvatskog pristupanja koristi će imati i Europska unija. Također je rekao da će pristupanje Hrvatske biti signal i drugim zemljama zapadnog Balkana  da su vrata otvorena. 'Već od sutra Hrvatska treba nastaviti raditi kako bi od prvoga dana bila potpuno spremna članica Europske unije', rekao je Fuele.

Jandroković je izrazio zadovoljstvo završetkom pregovora naglasivši da je Hrvatska bila prva zemlja koja je završila pregovore po ovako strogim pravilima, istaknuvši poglavlje 23 kao posebno teško i nazvavši ga 'majkom svih poglavlja'. Ministar smatra da će od sada Hrvatska biti bolje mjesto za život. Rekao je i da su 'sve reforme koje su učinjene u Hrvatskoj nepovratne i svi procesi ireverzibilni i to više nitko ne može promijeniti'. Jandroković je mišljenja da sve više raste potpora članstvu u Europskoj uniji u Hrvatskoj i smatra da će se to pokazati na referendumu u dvotrećinskog potpori stanovništva. 'Izgledalo je nemoguće završiti pregovore u lipnju još tamo u veljači, ali gdje ima vjere, rada i volje, ima i rezultata', zaključio je Jandroković. Također nije propustio priliku da iskaže ponos što pripada Vladi kojom predsjedava Jadranka Kosor.

Novinare je zanimalo hoće li Hrvatska blokirati svoje susjede na putu u Europsku uniju. Jandroković je odgovorio da neće, već će biti glavni odvjetnik u promoviranju njihove euroatlanske perspektive. Također na novinarski upit planira li Europska komisija malo otezati s potpisivanjem pristupnog ugovora kako bi se svečanost održala nakon izbora u Hrvatskoj, Fuele je odgovorio da su takve špekulacije glupost i rekao da EK neće gurati nos. 'Tu ne postoji nikakva teorija zavjere, eventualno se dva kalendara mogu slučajno preklopiti', pojasnio je Fuele.

Veleposlanik EU-a u Hrvatskoj Paul Vandoren, koji je konferenciju iz Bruxellesa gledao javno s novinarima i suradnicima, konačno je nakon završetka mogao uzviknuti: 'Danas je vrijeme je za šampanjac.' Prethodno, kada je Europska komisija početkom lipnja preporučila Europskom vijeću da zaključi pregovore s Hrvatskom, Vandoren je rekao da ta 'posebna prilika zaslužuje čašu vina, a da je za šampanjac prerano'. Danas je tako došao dan i za otvaranje dugo očekivanog šampanjca.