POLITIČKA KRIZA U BIH

RS vladu Federacije BiH smatra nelegalnom

07.06.2011 u 22:29

Bionic
Reading

Vlasti Republike Srpske ne smatraju legalnim predstavnike aktualne vlade Federacije BiH koji su nametnuti odlukama visokog međunarodnog predstavnika, rekao je u utorak Banjoj Luci ministar pravosuđa RS-a Džerard Selman, zbog čega je predsjednik RS-a Milorad Dodik demonstrativno u ponedjeljak napustio sastanak o reformi pravosuđa dok je govorio predsjednik FBiH Živko Budimir.

'RS smatra da predstavnici institucija FBiH nisu legalno izabrana tijela, već predstavnici koje je svojom odlukom nametnuo visoki predstavnik u BiH', rekao je ministar Selman.

Pojasnio je da je to bio razlog zašto je Dodik jučer napustio dvoranu kada je Budimir počeo govoriti o reformi pravosuđa u BiH, a kojemu je nazočio i povjerenik Europske komisije za proširenje Štefan Fuele

Mediji su objavili da je Dodik zajedno sa svim predstavnicima Republike Srpske napustio dvoranu u kojoj se održavao sastanak o reformi pravosuđa, no da se kasnije vratio zbog intervencije povjerenika Fuelea.

Selman smatra da predstavnici Federacije BiH nisu 'ozbiljno shvatili' dijalog o reformi pravosuđa jer skupu nije nazočio niti jedan županijski ministar pravde. Po njegovim riječima RS nema ništa protiv prijedloga da se sljedeći sastanak o strukturalnom dijalogu održi u Mostaru.

I ministar pravde u vladi Federacije BiH Zoran Mikulić potvrdio je da su ih vlasti RS-a ignorirale.

'Nitko nam se nije ni domaćinski obratio, niti nam je pružio gostoprimstvo, iako mi njih uvažavamo u svakom pogledu', rekao je Mikulić.

Vlast u Federaciji uspostavila je u ožujku koalicija koju predvodi SDP BiH. Središnje izborno povjerenstvo BiH ocijenilo je uspostavu vlasti u BiH nelegalnom, no takvu je odluku poništio visoki predstavnik Valentin Inzko i proglasio legalnom novu vlast predvođenu SDP-om.

Razgovori o reformi pravosuđa koji su u ponedjeljak počeli u Banjoj Luci uslijedili su nakon što su vlasti Republike Srpske pristale odustati od referenduma kojim su kanili dovesti u pitanje postojanje Suda i Tužiteljstva BiH. Usuglasili su to visoka predstavnica Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton i predsjednik RS-a Milorad Dodik nakon čega su vlasti ovoga entiteta odustale od provedbe referenduma o postojanju državnih pravosudnih institucija.