STUDIJA POKAZALA

Oko devet milijuna Amerikanaca je gay

07.06.2011 u 14:31

Bionic
Reading

Oko devet milijuna građana SAD-a identificiralo se kao gay, lezbijka, transrodna ili biseksualna osoba, rezultati su studije Sveučilišta u Los Angelesu, prenio je portal Crol.hr

Studiju je proveo Institut Williams u Pravnoj školi Sveučilišta u LA-u, i to u razdoblju između 2004. i 2009. godine. Rezultati pokazuju da se oko 3,5 posto odraslih Amerikanaca identificira kao lezbijka, gay ili biseksualac/ka, a samo 0,3 posto kao transrodne osobe.

Kako piše LA Times, studija ukazuje na to da odrasli biseksualci sa 1,8 posto čine najveći udio u populaciji, dok na gayeve i lezbijke odlazi 1,7 posto, prenio je portal Crol.hr

8,2 posto Amerikanaca izjavilo je da su se upustili u seksualne aktivnosti s osobama istog spola, a oko 11 posto ispitanika osjetilo je istospolnu privlačnost, no nitko se od njih nije izjasnio kao gej, lezbijka, transrodna ili biseksualna osoba.

Kako je prenio portal Crol.hr, kalifornijski demograf Gary Gates, autor studije, izjavio je za Washington Post da su podaci bitni zbog pravnog statusa LGBT populacije.

'Broj je izuzetno važan. Neslavna karakteristika našeg političkog sustava jest ta da osoba nije bitna ako je nema u statistici. Američke LGBT osobe i dalje se ne popisuju. To dopušta zakonodavcu i političarima da ih ignoriraju jer nemaju nikakve službene podatke o njima', zaključio je Gates. Rekao je i kako bi ljude trebalo pitati za seksualno orijentaciju i u brojnim istraživanjima i anketama koje nemaju veze sa spolnošću.