R.I.P. JACK KEVORKIAN

Dr. Smrt umro u 83. godini

03.06.2011 u 14:03

Bionic
Reading

Jack Kevorkian, najčuveniji borac za pravo na eutanaziju, koji je prema vlastitom priznanju pomogao okončati živote 130 ljudi, umro je u dobi od 83 godine. Posljednje tjedne života proveo je u bolnici Beumont u Royal Oaku, zbog problema s bubrezima i dišnim sustavom

Najpoznatiji patolog, poznat i kao 'Dr. Death', odležao je u zatvoru više od osam godina zbog ubojstva pacijenta oboljelog od Lou Gehrigove bolesti smrtonosnom injekcijom, događaja iz 1998. koji su prenijele i američke TV kuće.

Odlaskom u zatvor okončan je niz odbačenih tužbi protiv tog samouvjerenog patologa, koji se prometnuo u prvoborca pokreta za pravo na smrt uz tuđu pomoć.

Prema riječima odvjetnika Mayera Morganrotha, Kevorkian je prije nekoliko dana još uvijek mogao govoriti, ali je uglavnom spavao i nastojao povratiti energiju.

Prije nego što je 2007. pušten iz zatvora, Kevorkian se zavjetovao da nikada više neće asistirati u slučaju samoubojstva, no gotovo do zadnjeg dana nije prestajao zagovarati pravo na smrt. Redovito je držao predavanja gdje god je bio pozvan, razgovarao je s novinarima, gostovao u emisiji CBS-a '60 Minutes' i na BBC-u te redovito pisao komentare za New York Times.

Nakon izlaska filma 'Ne poznajete Jacka: Život i smrti Jacka Kevorkiana', emitiranog na HBO-u u travnju 2010, još jednom je ustao u obranu svoju uvjerenja.

'To je etička praksa koju bi liječnici trebali prakticirati bez straha. Kada se jednom nešto proglasi etičkim, to štiti zakon. Ne religija, ne političari', rekao je Kevorkian.

Bolovao je od hepatitisa C i oštećenja jetre. 'Prezirem to što mi ljudi umiru na rukama, ali kao liječnik prisiljen sam nositi se s tim', rekao je.

Živote smrtno bolesnih pacijenata okončavao je uz pomoć smrtonosne injekcije prikačene na 'samoubilačku napravu' - Kevorkian je osmislio stroj za ubrizgavanje smrtonosnog koktela aktivacijom gumba, ili stavljajući im na lice masku spojenu s ugljičnim monoksidom.

Rođen je u Pontiacu 1928. godine, kao sin armenskih imigranata. Njegovi roditelji izgubili su sve članove obitelji u masakrima koje je nad Armencima počinila turska vojska za vrijeme Prvog svjetskog rata.

Jack Kevorkian nikada se nije oženio, bio je jazz glazbenik i slikar, malo je jeo i malo trošio. U emisiji CBS-a ponosno se pojavio u odijelu koje je platio 80 kuna.

Nije priznavao organiziranu religiju, držeći je licemjernom i hranjenom mitovima. Nije zagovarao ateizam - tvrdio je da ima duhovnu vezu s Johannom Sebastianom Bachom.