Svijet NA PROUČAVANJU

Još uvijek bez odluke o zajedničkom suđenju Mladiću i Karadžiću

Ured tužitelja Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) priopćio je u ponedjeljak da "proučava sve mogućnosti" u svezi s eventualnim povezivanjem suđenja Ratku Mladiću, bivšem vojnom zapovjedniku bosanskih Srba i Radovanu Karadžiću, njihovu bivšem političkom vođi.

"Proučavamo sve mogućnosti i po pravilima procedure postoji mogućnost da se zatraži povezivanje dvaju predmeta", rekao je Frederick Swinnen, posebni savjetnik glavnog tužitelja Sergea Brammertza.

"Glavni tužitelj još nije donio odluku i proučava sve mogućnosti", dodao je, napomenuvši da bi Brammertz "trebao o tome reći više" na tiskovnoj konferenciji nakon Mladićeva dolaska u Den Haag.

Radovan Karadžić i Ratko Mladić optuženi su za iste ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid počinjene u ratu u Bosni (1992.-1995.), u kojima su imali različite uloge, istaknuo je Swinnen.

Suđenje Karaždiću, prekinuto u srpnju 2008., nastavljeno je u listopadu 2009. Karadžić se sam brani.

Suci su na prijedlog tužiteljstva dosad ispitali 71 od ukupno 410 svjedoka i pri kraju su ispitivanja o bombardiranju Sarajeva tijekom rata.

Više o slučaju Ratka Mladića čitajte ovdje.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još