Aida Ćorović

Mirovnoj aktivistici u Srbiji stiglo rješenje za zatvor: Na mural ratnog zločinca bacila jaje

14.03.2024 u 16:49

Bionic
Reading

Mirovnoj aktivistici Aidi Ćorović u četvrtak je stigao poziv za izdržavanje zatvorske kazne jer je odbila platiti novčanu kaznu po presudi beogradskog prekršajnog suda koji ju je proglasio krivom jer je 2021. na mural osuđenika za ratne zločine Ratka Mladića bacila jaja

Policija je 9. studenoga 2021. privela Aidu Ćorović nakon što je bacila nekoliko jaja na mural posvećen Ratku Mladiću, oslikan na zidu zgrade u širem središtu Beograda, nakon čega su uslijedili prosvjedi nevladinih udruga i aktivista civilnog društva, a mural je prebojen crvenom bojom.

Beogradski mediji javili su tada da je skupina eurozastupnika u zajedničkom priopćenju osudila vlasti u Srbiji i predsjednika Aleksandra Vučića zbog zaštite murala posvećenog Mladiću. Vučić i tadašnji ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin to su odlučno nijekali, inzistirajući na tumačenju da je policija "čuvala i osigurala javni red i mir i sigurnost za sve građane".

Zbog napetosti potaknutih pokušajem nevladinih organizacija da prebojaju mural izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik je tri dana kasnije pozvao da se nastave napori na pomirenju i očuvanju dobrosusjedstva.

Aida Ćorović danas je beogradskim medijima potvrdila da je pozvana na  izdržavanje dvomjesečne zatvorske kazne nakon što je, po presudi iz studenog prošle godine, odbila platiti novčanu kaznu po pravomoćnoj presudi "zbog narušavanja javnog reda i mira".

Ćorović kaže da kaznu do sada nije platila zato što "ne želi" i ne smatra se krivom jer je "branila zakone ove države, pošto je Ratko Mladić osuđeni ratni zločinac".  Ponovila je da ne bježi od odgovornosti, istaknuvši spremnost da se javi na izdržavanje kazne.

Sudsko rješenje aktivirano je upravo sada, iako je presuda donesena u studenome prošle godine, poslije mog nedavnog sudjelovanja na festivalu Rebedu u Dubrovniku, ocijenila je Ćorović.

Prema izvješću dubrovačkih medija, na programu festivala bile su teme netolerancije, potlačenosti, rata, slobode, a govornici su bili poznati intelektualci i umjetnici iz Hrvatske i zemalja regije. Najviše pozornosti izazvali su gosti iz Srbije, zbog čega su srpski režimski mediji ovaj događaj iz Dubrovnika proglasili "festivalom mržnje prema Srbiji, srpskom narodu i predsjedniku Aleksandru Vučiću".