EU I HRVATSKO-SLOVENSKI SPOR

Moguća odgoda Konferencije o pristupanju

11.03.2009 u 14:58

Bionic
Reading

Češko predsjedništvo Europske unije podupire inicijativu Europske komisije za rješenje hrvatsko-slovenskog graničnog spora i za nastavak hrvatskih pristupnih pregovora te razmatra mogućnost da uskoro pojača svoju potporu toj inicijativi, izjavio je u srijedu u Strasbourgu potpredsjednik češke vlade Alexandr Vondra.

'Što se tiče sadašnjih razgovora o medijaciji, naglasio bih da je to proces i predsjedništvo EU-a pozdravlja činjenicu da se on nastavlja, da nije zaustavljen. Mi pozdravljamo činjenicu što su i Slovenija i Hrvatska prihvatile inicijativu povjerenika (za proširenje Ollija) Rehna', rekao je Vondra na konferenciji za novinare u Europskom parlamentu u Strasbourgu.

Naglasio je kako je češko predsjedništvo EU zabrinuto zbog mogućnosti da se ne postigne dogovor o konkretnim uvjetima medijacije.

'Svjesni smo da vrijeme istječe i predsjedništvo jako želi osigurati da se na temelju već učinjenog posla osigura konkretan napredak i stoga razmatramo mogućnost da uskoro pojačamo našu potporu inicijativi Europske komisije', dodao je Vondra, ne pojašnjavajući što bi to moglo značiti.

Potpredsjednik češke vlade zadužen za europske poslove potvrdio je da predsjedništvo EU-a 'razmatra mogućnost' odgode Međuvladine konferencije o pristupanju, predviđene za 27. ožujka, 'ali pod pretpostavkom da će uskoro biti postignuti konkretni rezultati. To ne smije biti samo puka odgoda', rekao je.

Vondra se odbio izjasniti oko moguće uloge posredničke skupine pod vodstvom bivšeg finskog predsjednika Marttija Ahtisaarija, oko čega se Hrvatska i Slovenija razilaze.
Zagreb želi da ta posrednička skupina pomogne u iznošenju graničnog prijepora pred Međunarodni sud pravde u Haagu, a Slovenija traži da posrednička skupina odredi graničnu crtu.

'Tu imamo dva različita stajališta i mislim da nije uloga predsjedništva da zauzme jednu stranu', rekao je Vondra.

On je najavio da će se tijekom dana u Strasbourgu na radnom ručku sastati s povjerenikom Rehnom kako bi razgovarali o tijeku pregovora oko okvira za medijaciju koji su započeli u utorak popodne u Bruxellesu.