NOVE OPTUŽBE

'Assange sili radnike WikiLeaksa na sporazum o tajnosti'

13.05.2011 u 12:54

Bionic
Reading

Bivši glasnogovornik WikiLeaksa optužio je Juliana Assangea zbog toga što je od zaposlenika tražio da potpišu sporazume o tajnosti podataka, s predviđenim kaznama i do 13,6 milijuna eura

Daniel Domscheit-Berg, njemački aktivist koji je do prošle godine bio jedan od dvojice glasnogovornika WikiLeaksa, povjerio je Reutersu da se ta internetska stranica, koja se predstavlja kao primjer transparentnosti, ponaša baš poput vlada i poslovnih carstava koje nastoji raskrinkati.

'WikiLeaks je postao ono što prezire: represivna organizacija koja koristi represivne ugovore kako bi začepila usta svojim djelatnicima; gaji netransparentnost i neodgovornost', napisao je Domscheit-Berg u mailu.

Domscheit-Berg, nekoć jedan od najbližih suradnika Juliana Assangea koji se udaljio od njega i napisao knjigu o WikiLeaksu, poručio je da mu je žao 'svih onih novih radnika koji nisu imali pojma u što se upuštaju'. Također, žali što je bio suosnivač WikiLeaksa.

Domscheit-Berg tako je reagirao na navode da je Assange, glavni urednik WikiLeaksa, zahtijevao od potencijalnih djelatnika i volontera da potpišu sporazum na tri stranice kojim se obvezuju da neće širiti poslovne i privatne informacije o WikiLeaksu i njegovim djelatnicima bez prethodne autorizacije.

Assange nije odgovorio Reutersu na zahtjev za komentarom. Jedan od njegovih londonskih odvjetnika, Mark Stephens, rekao je da nema razloga sumnjati u autentičnost tog dokumenta, koji je na svojoj internetskoj stranici objavio britanski magazin New Statesman.

U dokumentu stoji da se razumna pretprocjena gubitaka koje bi WikiLeaks imao u slučaju kršenja sporazuma kreće u rasponu od 12 milijuna funti.

James Ball, bivši pomoćnik WikiLeaksa, rekao je za britanski Guardian da je Assange njemu i drugim djelatnicima predočio kopije sporazuma u kući u kojoj je živio nakon što ga je britanski sud uz jamčevinu pustio na slobodu. Assange je i dalje predmet švedskog zahtjeva za izručenje zbog optužbi o seksualnom prijestupu.

Julian Assange

Nakon što je Ball odbio potpisati dokument, Assange je, prema njegovim riječima, 'dva sata vikao objašnjavajući zašto to mora potpisati ili će u suprotnom riskirati živote i dobrobit svih u sobi i nikad mu se više neće vjerovati'.

Ball kaže da su i ostali djelatnici WikiLeaksa vršili pritisak na njega da potpiše sporazum, no on je to odbio, zauvijek napustio društvo i skrasio se u - Guardianu.

U mjesecima tijekom kojih je došao pod povećalo javnosti zbog svog poslovnog i privatnog života, Assange je u nekoliko navrata prijetio da će tužiti neke svoje kritičare i neprijatelje.

Guardian i Domscheit-Berg tvrdili su da su bili mete takvih prijetnja, no Assange ih ipak nije tužio.

U Washingtonu je prošlog mjeseca predložen zakon prema kojemu američke obavještajne agencije moraju do listopada 2012. uspostaviti osnovni sustav automatskog detektiranja potencijalnih pokušaja vladinih 'insajdera' da neautorizirano pristupe klasificiranim informacijama.

Prijedlogom zakona određeno je da takav sustav detekcije mora biti u punoj upotrebi do listopada 2013. No Bijela kuća u srijedu je obavijestila Kongres da su takvi rokovi 'nerealni' te zatražila amandman kojim bi se direktoru američkih obavještajaca omogućila 'fleksibilnost' u dovršetku instaliranja mehanizma protiv curenja informacija; tu funkciju trenutačno obnaša James Clapper