MEDVEDEV PODRŽAO INICIJATIVU

Rusija razmatra kemijsku kastraciju pedofila

12.05.2011 u 11:04

Bionic
Reading

Nakon dva užasna pedofilska zločina te uz zabilježen statistički porast napada na djecu u Rusiji, predsjednik Dmitrij Medvedev zauzeo se za metodu kemijske kastracije osuđenih pedofila

Još krajem travnja do istih je zaključaka došao istražni komitet Ruske Federacije, koji smatra da su kazne za seksualne zlostavljače djece u ovom trenutku preblage i neučinkovite kad je riječ o preventivnim mjerama.

'Kemijska kastracija ne bi bila zamjena za kaznu, nego legalna medicinska metoda za osobe koje su odslužile rok zbog seksualnog zlostavljanja', izjavio je šef komiteta Aleksandr Bastirkin. Smatra da bi se time spriječilo pedofile da odmah nakon izlaska na slobodu nastave činiti zločine.

Kemijska kastracija, doduše, možda nije prikladan termin za navedenu metodu. Ne radi se o odstranjivanju spolnih organa, niti o sterilizaciji. Osuđenoj osobi periodički se daju kemijski preparati koji slabe libido i sposobnost za spolnu aktivnost. U SAD-u takav preparat nazivaju Depo Provera. Prilikom njegovog korištenja zabilježene su i stanovite metaboličke te hormonalne promjene, no nagoni se, prema nekim istraživanjima, mogu vratiti ako se prestane s tretmanom.

Metoda kemijske kastracije već je primjenjivana u nekim američkim (Kalifornija, Florida...) i europskim državama (Velika Britanija, Francuska, Poljska...).

No, kao i na Zapadu, za primjenu te metode u Rusiji bi trebalo dobiti suglasnost osobe koja je osuđena za zlostavljanje djeteta. Bastirkin predlaže psihijatrijsko ispitivanje osuđenih pedofila prije puštanja iz zatvora. Ukoliko se ustanovi da postoji opasnost od ponavljanja zločina, a osuđena osoba odbija podvrgnuti se medicinskim metodama, Bastirkin predlaže njeno premještanje u psihijatrijsku ustanovu.

Rusku javnost u travnju su potresle nove vijesti o šokantnim pedofilskim zločinima koje su počinili već osuđeni zlostavljači, ali pušteni na uvjetnu slobodu. Jedan je kroz prozor provalio u bolnicu u Budennovsku i silovao devetogodišnju pacijenticu. Drugi manijak, također na uvjetnoj slobodi, silovao je i potom objesio osmogodišnju curicu. Oba zločina počinjena su u Stavropoljskom kraju na jugu Rusije.

Vode se i oštre rasprave o zatvorskim kaznama za silovanje. Donedavnih 8-15 godina robije za takav zločin povećano je na najviše 20, s tim da kažnjenici nakon nekog vremena mogu biti pušteni na uvjetnu slobodu. Prema službenim ruskim statistikama za 2010. godinu, oko 500 osuđenih pedofila ponovilo je zločin nakon odslužene kazne.