Svijet SUĐENJE U HRVATSKOJ

Josipović: Presuda Sanaderu bit će pravedna

Svi u Hrvatskoj mogu imati pravedno suđenje pa tako i bivši premijer Ivo Sanader, rekao je u ponedjeljak u Firenzi hrvatski predsjednik Ivo Josipović, komentirajući odluku austrijskog suda da odobri izručenje Sanadera Hrvatskoj

'Ja sam uvjeren da svatko pa i bivši premijer Sanader u Hrvatskoj može imati pravedno suđenje', kazao je Josipović, ističući da će to suđenje biti pod velikom lupom ne samo hrvatske već i međunarodne javnosti.

'Uvjeren sam da će naše pravosuđe donijeti sigurno zakonitu i pravednu presudu', rekao je hrvatski predsjednik, koji nije želio govoriti o tome o kakvoj bi se presudi moglo raditi.

Zemaljski sud u Salzburgu u ponedjeljak je odobrio izručenje bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera Hrvatskoj.

Sanaderov bečki odvjetnik Werner Suppan najavio je odmah žalbu na odluku suda jer tvrdi da bivši premijer u Hrvatskoj neće imati pošteno suđenje.

O žalbi odlučuje Viši zemaljski sud u Linzu, a do odluke te sudske instance trećeg stupnja bivši hrvatski premijer ostaje u pritvoru u Salzburgu, u kojem se nalazi od 10. prosinca prošle godine.

Bivšeg premijera Hrvatska tereti za zlouporabu položaja i ovlasti u više slučajeva. Istražuje se njegova uloga u slučaju Fimi medija, tvrtke preko koje je iz ministarstava i javnih poduzeća izvučeno više milijuna kuna. Nadalje u slučaju nezakonitog poslovanja Hrvatske elektroprivrede s Diokijem kao i u slučaju uzimanja provizije od 3,5 milijuna kuna tijekom pregovora s Hypo bankom o davanju kredita Hrvatskoj.

Josipović u Firenzi sudjeluje na konferenciji o stanju Europske unije, a primit će i prestižnu nagradu Galileo 2000 za mir.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još