TRIFUNOVIĆU ODŠTETA OD 60 TISUĆE EURA

U Hrvatskoj ratni zločinac, u Srbiji izdajica

08.05.2011 u 19:54

Bionic
Reading

Ministarstvo pravosuđa Srbije i umirovljeni general JNA Vlado Trifunović potpisali su sporazum o naknadi zbog neutemeljenog boravka u pritvoru, u visini od 6,2 milijuna dinara ili 62 000 eura, javlja beogradski B92.

Trifunović je bio zapovjednik vojarne u Varaždinu i u rujnu 1991. predao je hrvatskim snagama vojarnu sa svom opremom i napustio Hrvatsku s 280 časnika, dočasnika i vojnika. U Srbiji je proglašen izdajnikom i osuđen na 11 godina zatvora zbog 'podrivanja obrambene moći zemlje', a u Hrvatskoj u odsutnosti za ratni zločin na 15 godina.


U međuvremenu mu se raspao brak, sin umro, a on se godinama borio kako bi dokazao da nije izdajnik, već je htio spasiti vojnike kojima je zapovijedao. Nakon što je proveo u zatvoru 547 dana, presuda je ukinuta, a tužiteljstvo je odustalo od daljnjeg gonjenja i sada je postignut dogovor o novčanom obeštećenju.

'Odustajanjem Tužiteljstva od njegova daljnjeg gonjenja, demokratska Srbija jasno je izrazila stav prema svemu što je general Trifunović učinio, a što je bilo predmet spora protekla dva desetljeća. Da je bilo više generala poput Trifunovića, koji je postupio ispravno, jer su životi mladih ljudi vredniji od nečijih fikcija i pomračena uma, ne bi smo se u ovako stravičnim razmjerima suočavali sa zločinima koji su počinjeni na svim stranama. Povijest će, sigurna sam, zabilježiti da Trifunović ničim nije oblatio ugled i čast Srbije, kako je ocijenio Miloševićev režim, već je, naprotiv, postupio kao častan i pošten čovjek, vojnik i general', rekla je ministrica pravosuđa Srbije Snežana Malović za B92.

Njegovi pomoćnici u varaždinskoj vojarni kojima su stavljana na teret ista kaznena djela kao i Trifunoviću, umirovljeni pukovnici Berislav Popov i Sreten Raduški koji su u zatvoru proveli 80-tak dana manje, dobiti će po 42.000 eura.