NA POMOLU NOVA INTEGRACIJA?

Balkan je opet u modi

07.05.2011 u 08:39

Bionic
Reading

U četvrtom po redu gradu u Turskoj, Bursi, koji je zbog svoje etničke raznolikosti simbolično prozvan 'mini Balkan', održan je Balkan States Media Forum, pod pokroviteljstvom Republike Turske. Forumu su prisustvovali predstavnici privatnih i javnih medija te članovi akademske zajednice iz 11 zemalja regije. Cilj Foruma je promicanje sveobuhvatne razmjene znanja, mišljenja i profesionalne solidarnosti između medija i organizacija u balkanskim državama

136 predstavnika medija i akademske zajednice iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Bugarske, Rumunjske, Kosova, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Makedonije i Turske okupilo se 2. i 3. svibnja u turskom gradu Bursi na Balkan States Media Forumu.

'Budući da mediji imaju glavnu ulogu u promociji ljudskih prava i demokracije, nadamo se da će ovaj forum doprinijeti miru i demokraciji', poručio je u pozdravnom govoru zamjenik turskog premijera Bülent Arınç. 'Balkanske zemlje moraju se držati skupa. Trebamo zatvoriti taj jaz koji su strane države stvorile među nama. Treba poraditi na prijateljstvu, a prijateljstvo podrazumijeva davanje bez očekivanja ičega zauzvrat', naglasio je Recep Altepe, gradonačelnik Burse.

'Stotinama godinama zajedno stvaramo. Dijelimo zajedničku povijest i geografski prostor. Konflikte iz prošlosti ne možemo promijeniti, ali ih moramo ostaviti iza sebe. Balkan je najpodjeljenija regija u Europi, ali i svijetu, te kao takva predstavlja svojevrstan izazov i test za svijet', zaključio je Altepe.

U nastupnim predavanjima sudionika Foruma, većinom usredotočenih na prošlost i/ili budućnost, prednjačile su riječi demokracija, mir, multikulturalizam, Hladni rat i Europska unija. Regija poznata po nestabilnim vladama, buntovnim etničkim manjinama, uzajamnom animozitetu te vjerskim i etničkim raznolikostima otvorila je vrata međuetničkoj i međuvjerskoj kohabitaciji i integraciji.

'Odnos s Grčkom mora biti promijenjen na svim područjima, i to je prioritet ove vlade', poručio je Arınç.

Multikulturalna atmosfera s razvijenom demokratskom sviješću te integracija u euroatlantske strukture, kao i snažno vjerovanje u proces stvaranja zajedničke budućnosti među zemljama regije, neki su od ciljeva ovog foruma, koji su uvršteni u završnu deklaraciju koju su prihvatili svi sudionici.

Hoće li to ostati samo mrtvo slovo na papiru ili je Balkan ipak spreman okrenuti novu stranicu u svojoj povijesti, pokazat će vrijeme.