VATIKANSKI STRUČNJACI

Perilica je najviše učinila za emancipaciju žena

09.03.2009 u 11:31

Bionic
Reading

U dugačkom uredničkom uvodniku povodom Međunarodnog dana žena, vodeći vatikanski glasnik L'Osservatore Romano zaključio je kako su perilice učinile više za ljudska prava žena nego kontracepcijske pilule

'Perilica i emancipacija žena: stavi deterdžent, zatvori, pokreni program i opusti se', glasni naslov spomenutog teksta, koji je opremljen crno-bijelim fotografijama dviju žena iz 50-ih godina dvadesetog stoljeća, koje se dive novom izumu koji im je olakšao život.

Što je u dvadesetom stoljeću najviše pridonijelo emancipaciji žena na Zapadu?, pita se autor vatikanskog uvodnika.

'Polemika je još uvijek otvorena. Neki smatraju da je to kontracepcijska pilula, drugi da su to ostvarile zahvaljujući pravu na pobačaj ili mogućnošću rada izvan kuće. Neki čak idu toliko daleko da tvrde da je emancipaciju žena omogućila perilica', stoji u odgovoru.

U uvodniku se potom podsjeća kako se prvi primjerak perilice pojavio daleke 1767. te da su se prvi električni modeli perilica pojavili početkom 20. stoljeća.
U članku je istaknuto kako se danas u razvijenim zemljama zdravo za gotovo uzimaju riječi američke feministkinje Betty Fredan, koja je 1963. hvalila praktičnost perilice, zahvaljujući kojoj se prljave plahte mogu mijenjati dvaput umjesto jednom tjedno.

Dok su raniji modeli bili preskupi i nepouzdani, zahvaljujući tehnološkom napretku, danas imamo 'prizor nasmiješene i ozarene superžene kojoj je kućanski aparat pomogao obaviti posao', zaključuje vatikanski glasnik L'Osservatore Romano.

Članak je isprovocirao negativne i ljutite reakcije brojnih komentatora i političara.

'Umjesto da se upušta u apstraktne rasprave o spolu, bilo bi puno bolje kad bi se L'Osservatore Romano upustio u stvarnu raspravu o recimo strahu koji mnoge žene osjećaju u svojim domovima i na ulicama', kazala je Paola Concia, parlamentarka iz talijanske Demokratske partije.