SMRT DUHOVNOG VOĐE

Sai Babi zatajilo srce

24.04.2011 u 09:46

Bionic
Reading

Indijski duhovni vođa Sai Baba, kojeg milijuni ljudi smatraju božanstvom, umro je u 84. godini života od posljedica zastoja srca, izvještavaju strani mediji

Satya Sai Baba zaprimljen je u bolnicu u Puttaparthi zbog problema s disanjem i zatajivanja bubrega minulog mjeseca, a stanje mu se naglo pogoršalo nakon kratkotrajnog oporavka.

Tisuće njegovih sljedbenika okupirale su bolnicu, a BBC javlja kako će se od svog gurua moći oprostiti u idućih nekoliko dana prije pogreba, kada će Sai Babino tijelo biti izloženo za javnost.

Čovjek koji je medijsku pažnju podjednako privlačio intenzivno narančastim haljama i neobuzdanim frizurama, kao i mogućnošću da, poput mađioničara, stvara objekte iz zraka, ostat će zapamćen i po brojnim humanitarnim akcijama. Njegova organizacija financirala je zdravstvene i edukacijske projekte, a izgrađene su i brojne bolnice i medicinski centri u Indiji.

Slava indijskog gurua, koji se izdavao za inkarnaciju boga, nije prošla bez kontroverzi. Sai Baba je prozivan zbog lažiranja čuda, a pojedini bivši sljedbenici optužili su ga za seksualno zlostavljanje, što je on odbacivao.