Svijet BRITANSKI SPECTATOR

'Ne postoji nikakva sumnja u Gotovininu krivnju'

  • Autor: P. S.
  • 18.4.2011 16:03:23
  • 18.4.2011 13:21:38

'General Gotovina osuđen je na temelju devet točaka optužnice, uključujući ubojstva, deportacije, progon i nečovječna djela. Imao je pošteno suđenje i dobro su ga branili. Ne postoji nikakva sumnja o njegovoj krivnji. Što prije hrvatska Vlada prihvati ovo i krene dalje, brže će izgraditi demokratsko društvo i ostvariti ulazak u Europsku uniju. Što dulje budu odbijali prihvatiti zločine iz prošlosti, to će dulje ostati izvan europskih okvira', piše britanski Spectator. Bugarski portal Novinite piše kako 'EU mora uzeti u obzir ne samo ono što se dogodilo u subotu ili ono što se općenito događa u Hrvatskoj i Srbiji, već i u kakvoj Europi sadašnji i budući europski građani žele živjeti'

'Vijest o presudi hrvatskim generalima u Haagu dočekana je s užasom u Hrvatskoj. Deseci tisuća ratnih veterana i građana okupili su se pod sloganom 'Za domovinu' na glavnom zagrebačkom trgu kako bi iskazali svoje ogorčenje protiv presude', piše Spectator.

'Razumljivo je da se Hrvatima teško nositi s ovim presudama. Njihova borba za nezavisnost protiv Srbije je, kao i svi takvi sukobi, bila obavijena mitovima, te je nekima teško prihvatiti da dok je hrvatska borba možda i bila pravedna i opravdana, njezino ostvarenje bilo je nezakonito, a cijenu su svojim životima platili mnogi civili', nastavlja Spectator.

'Dvije stotine tisuća Srba bilo je prisiljeno napustiti svoje domove, a 324 civila je ubile su snage generala Gotovine u ljeto 1995. General Gotovina osuđen je na temelju devet točaka optužnice, uključujući ubojstva, deportacije, progon i nečovječna djela. Imao je pošteno suđenje i dobro su ga branili. Ne postoji nikakva sumnja u njegovu krivnju. Što prije Vlada Republike Hrvatske prihvati ovo i krene dalje, brže će izgraditi demokratsko društvo i ostvariti ulazak u Europsku uniju. Što dulje budu odbijali prihvatiti zločine iz prošlosti, to će dulje ostati izvan europskih okvira', nastavlja Spectator.

Prema pisanju britanskog Spectatora, presuda ICTY-a nije važna samo za Hrvatsku, već ima šire implikacije. Presuda generalu Gotovini znači da bi srpska vlada trebala udvostručiti napore za hvatanje generala Mladića.

'Sve vlade i pobunjenički pokreti širom svijeta trebali bi iz presude Gotovini naučiti da čak i opravdana borba mora biti provedena legalno', zaključuje Spectator.

Bugarski portal Novinite navodi kako je 'subota je bio izuzetan dan u zemljama Zapadnog Balkana gdje su se gotovo simultano održavali veliki nacionalistički prosvjedi u Hrvatskoj i Srbiji, čime je narušena percepcija privrženosti EU-u obiju zemalja'.

'Međunarodni kazneni sud u Haagu je u petak presudio hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču za zločine protiv čovječnosti tijekom ratova u Jugoslaviji, što je bio katalizator bijesa javnosti u zemlji koji se manifestirao kroz prosvjede u nekoliko većih gradova u kojima su sudjelovali deseci tisuća ratnih veterana i građana', nastavlja bugarski portal.

'Sudionici prosvjeda u tradicionalno 'EU-friendly' Hrvatskoj nisu samo ogorčeni zbog presude generalima na koju gledaju kao na uvredu za Domovinski rat, već su frustrirani zbog sporog procesa pristupanja EU', piše Novinite.

Bugarski portal nastavlja dalje i kaže kako su EU dužnosnici bili dugo izvan dodira s društvenim i političkim procesima i događanjima na zapadnom Balkanu.

'Ako EU želi ispuniti cilj i nastaviti proces proširenja, mora uzeti u obzir ne samo ono što se dogodilo u subotu, ne samo ono što se općenito događa u Hrvatskoj i Srbija, već i u kakvoj Europi sadašnji i budući europski građani žele živjeti', zaključuje bugarski Novinite.

EUobserver piše kako je nakon presude hrvatskim generalima u samo tjedan dana drastično pala potpora za članstvo u EU.

'Svaka odluka o pridruženju EU prvo mora biti odobrena na referendumu, međutim, jučerašnje ankete sugeriraju kako bi ulazak Hrvatske u EU mogao biti odbijen ako stanje ostane ovakvo', zaključuje EUobserver.

Gulf Times također prenosi kako najnovije ankete pokazuju da je drastično pala podrška Hrvata za ulazak u Europsku uniju nakon što su 'hrvatski generali proglašeni krivima za kampanju terora čiji je cilj bio trajno uklanjanje etničkih Srba iz Hrvatske'.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još