'KRVAVI USKRS'

Milanović odao počast Josipu Joviću, prvoj hrvatskoj žrtvi Domovinskog rata

31.03.2024 u 13:23

Bionic
Reading

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović položio je u nedjelju vijenac i zapalio svijeću ispred spomen obilježja Josipu Joviću na Plitvicama u povodu 33. godišnjice akcije 'Plitvice' i pogibije hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića.

Josip Jović prvi je hrvatski branitelj poginuo u Domovinskom ratu, a poginuo je na Uskrs, 31. ožujka 1991. godine.

Uz Predsjednika Republike počast Josipu Joviću odali su i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general-pukovnik Tihomir Kundid, brigadni general Ivan Raos, brigadni general Valentin Skroza, savjetnici Predsjednika Republike Marijan Mareković i Ivica Olujić te brigadni general Ivica Kranjčević. Isto tako, uz Predsjednika Republike bili su i sudionici akcije 'Plitvice' i to zapovjednik ATJ Lučko u toj akciji Slavko Butorac, tadašnji pomoćnik ministra unutarnjih poslova i rukovoditelj akcije Marko Lukić i Ljubo Ćesić Rojs, priopćio je Ured predsjednika.

  • +2
Plitvice: Predsjednik Zoran Milanović položio vjenac na 33. godišnjicu akcije Plitvice i pogibije prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL

Akcija na Plitvicama 31. ožujka 1991. bila je odgovor hrvatske policije na zauzimanje Nacionalnog parka Plitvice i blokiranje državne ceste D1 koja je spajala sjever i jug zemlje. Snage Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske krenule su tog dana u ranim jutarnjim satima glavnom prometnicom prema hotelu Jezero gdje su njihova vozila iz zasjede napali pobunjeni Srbi.

Pritom je poginuo 22-godišnji Josip Jović, pripadnik Jedinice za posebne namjene MUP-a Republike Hrvatske Rakitje, a devet je policajaca ranjeno. Sukob je trajao nekoliko sati, a pobunjenici su bili prisiljeni na povlačenje.