Svijet AMNESTY INTERNATIONAL

'Ova presuda prvi je korak prema istini i pravdi za žrtve'

  • Autor: P. S.
  • 15.4.2011 15:26:30
  • 15.4.2011 13:40:03

'Ova presuda prvi je korak prema istini i pravdi za mnoge žrtve zločina počinjenih tijekom Oluje u Hrvatskoj 1995. godine', rekao je Nicola Duckworth, direktor Amnesty Internationala za Europu i središnju Aziju

'Ova presuda pokazuje da čak visokopozicionirani počinitelji kaznenih djela prema međunarodnom pravu ne mogu pobjeći pred pravdom', dodao je Duckworth.

Amnesty International podsjeća kako je u nedavnom izvješću pod nazivom 'Iza zida šutnje: procesuiranja ratnih zločina u Hrvatskoj', Amnesty International ukazao na to kako je pravda u Hrvatskoj spora i selektivna te kako nedostaje politička volja da se bave ratnom prošlošću, što onemogućava da se zadovolji pravda, otkrije istina i da žrtve dobiju odštetu.

Amnesty Internationl najavljuje kako će se visokopozicionirani političari poput Vladimira Šeksa tek suočiti s optužnicama.

'Međunarodna zajednica mora zahtijevati od Hrvatske da istražuje i procesuira zaostatak od nekoliko stotina slučajeva da se zadovolji pravda', rekao je Nicola Duckworth.

'Treba tražiti – i dobiti - pravdu za žrtve rata u Hrvatskoj', naglasio je Duckworth.

Prema AI, samo je mali broj sudionika operacije Oluja doveden pred lice pravde.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još