OKO ZA OKO

Iran uskraćuje gorivo europskim zrakoplovima

13.04.2011 u 15:01

Bionic
Reading

Iran je prekinuo opskrbu gorivom za europske zrakoplove odgovarajući tako europskim državama koje su uskratile gorivo iranskim zrakoplovima, objavili su u srijedu iranski mediji

'Odlučili smo uzvratiti jednakom mjerom i prekinuli smo isporuke goriva za europske zrakoplove', rekao je zamjenik predsjednika Mohamad Reza Rahimi za jedan dnevni list.

Lani je američki predsjednik Barack Obama potpisao zakon kojim se kažnjava bilo koja zrakoplovna kompanija u svijetu koja isporuči gorivo ili druge rafinirane naftne proizvode Iranu.

Prema izvješćima iranski zrakoplovi nisu se mogli opskrbiti gorivom u Njemačkoj, Velikoj Britaniji te u zemljama Perzijskog zaljeva.

Iran je upozorio europske zemlje 2010. godine da će djelovati nastave li neke zapadne zemlje odbijati iranskim zrakoplovima da spremnike napune gorivom.

Iran je velika izvoznica sirove nafte i članica je Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC). Međutim, zbog međunarodnih sankcija Iran nema kapaciteta za rafiniranje goriva te odavna uvozi 40 posto rafiniranih naftnih proizvoda.