NARODNA NEVJESTA

Razvela se od predsjednika zbog očuvanja vlasti

13.04.2011 u 09:51

Bionic
Reading

Pet tjedana nakon što je najavila da će se rastati od supruga, predsjednika Gvatemale Alvara Coloma, Sandra Torres više nije prva dama te konzervativne katoličke srednjoameričke države: obiteljski sud u Guatemala Cityju odobrio je razvod

Sandra Torres, 51-godišnja bivša prva dama, početkom ožujka izrazila je želju da postane predsjednica Gvatemale nakon što njezinom suprugu istekne predsjednički mandat. Postojao je, međutim, jedan problem - ustavne odredbe brane članovima uže obitelji predsjednika da se kandidiraju na izborima. Stoga se Sandra Torres odlučila razvesti od supruga.

Edwin Escobar, glasnogovornik obiteljskog suda, potvrdio je da je predsjednički brak i službeno razveden. 'Nitko nije iznio primjedbu na zahtjev za rastavu braka, pa ga je sud odobrio', rekao je Escobar.

No čak 15 pojedinaca i političkih stranaka pokušalo je spriječiti ovaj razvod braka, nazivajući ga 'političkim potezom', pa će se cijeli slučaj sada preseliti na Vrhovni izborni sud.

Taj sud neće razmotriti predmet prije 2. svibnja, kada se počinju zaprimati kandidature za predsjedničke izbore.

Predsjednik Colom i ranije je izjavljivao da njegova supruga ima pravo na predsjedničku kandidaturu. Sandra Torres rekla je da se razvodi od supruga, ali se 'udaje za gvatemalski narod'. 'Imam legitimno pravo na sudjelovanje u izborima. Imam ustavno pravo, ljudsko pravo, političko pravo, a i ljudi koji su tražili od mene da se kandidiram imaju pravo da ih ja zastupam kao predsjednički kandidat', rekla je Sandra Torres.

Colom predvodi socijaldemokratsko Nacionalno jedinstvo nade (UNE), političku koaliciju pod čijim se okriljem namjerava natjecati i njegova dojučerašnja supruga.

Oporba je, očekivano, pobjesnjela. Kongresmen Gudy Rivera iz Patriotske stranke kaže da su motivi Coloma i Torres čisto politički. 'Ovo nije razvod. Ovo je izborna prijevara. Gvatemalci su zabrinuti jer shvaćaju da Colom i Torres zavjerenički nastoje prekršiti ustavne odredbe', kaže Rivera.

Zamjera sudu na brzini kojom je riješen taj predmet. 'Trenutno je u procesu 600 zahtjeva za razvod braka, a svi oni podneseni su prije predsjedničkog', napomenuo je, dodajući da bi Colom i Torres učinili sve da se zadrže na vlasti.

Skupina bivših pravnika koji su pisali Ustav iz 1984. pozvala je na pokretanje procesa opoziva predsjednika Coloma zbog pokušaja kršenja Ustava.

Predsjednički izbori u Gvatemali održat će se 11. rujna.

Gvatemala