POBJEŠNJELI JAPANSKI RIBARI

'Kontaminiranje podmorja nije oprostivo'

06.04.2011 u 13:12

Bionic
Reading

Japanski ribari aktivirali su se u borbi protiv TEPCO-a, vlasnika i upravitelja oštećene nuklearne elektrane Fukushima, bijesno ocjenjujući njihove postupke uvredljivima, nekompetentnima i neoprostivima

Asocijacija nacionalnih ribarskih organizacija izdala je zajedljivo i oštro priopćenje svega nekoliko sati uoči sastanka s djelatnicima TEPCO-a.

Japanski ribari zahtijevaju od TEPCO-a i japanske vlade da obeštete sve one koji su 'direktno ili indirektno patili' zbog situacije u toj zemlji.

'TEPCO nije u stanju razumjeti kolika je šteta načinjena na elektrani i (kontaminiranoj) vodi. To je dovelo do ozbiljne situacije', poručila je Asocijacija u priopćenju.

'TEPCO i vlada dijele odgovornost za ovu situaciju. To je neoprostivo. Svi oni koji žive i preživljavaju od mora osjećaju snažan gnjev zbog takvog neodgovornog ponašanja', stoji u priopćenju.

Ribari su osobito ljuti zbog odluke da se 11.500 tona radioaktivne vode baci u more, i to samo nekoliko sati nakon što je Asocijacija izričito zatražila da se to ne čini.

Glasnogovornik japanske vlade Yukio Edano u srijedu se ispričao zbog načina na koji je vlada prvotno objasnila nužnost izlijevanja kontaminirane vode u Pacifik.

Objasnio je da je radijacija u toj vodi bila na razini od 1/200.000 u odnosu na vodu koja potječe iz reaktora 2, a koju je trebalo negdje hitno uskladištiti.

'Bila je to mjera poduzeta kako bi se spriječila ozbiljna kontaminacija podmorja. Ali trebali smo to bolje objasniti', rekao je Edano.

Japanske vlasti utvrdile su povećanu radijaciju u mladim jeguljama.

Radioaktivna voda više ne curi u ocean

Curenje visoko radioaktivne vode u ocean u nuklearnoj centrali Fukushima (sjeveroistok Japana) zaustavljeno je, objavio je u srijedu TEPCO.

"Radnici su potvrdili da je zaustavljena voda koja je curila iz centrale", priopćio je Tepco.

Tehničari su prošli tjedan otkrili pukotinu od 20 cm u zidu jame smještene blizu obale i povezane s reaktorom 2.

Znatna količina vrlo kontaminirane vode curila je dan i noć iz te jame ali tehničari nisu uspjeli začepiti pukotinu, usprkos nekoliko pokušaja uz pomoć cementa te uz pomoć mješavine polimera, novinskog papira i piljevine.

U utorak su odlučili pristupiti bušenju uzvodno kako bi slijedili tok vode i ubrizgali tekuće staklo, i kemijski agens čije je svojstvo učvrstiti tekućinu. To je curenje uzrokovalo znatno podizanje razine radioaktivnog joda 131 blizu centrale.

Tepco je u utorak počeo odbacivati u ocean 11.500 tona slabo radioaktivne vode kako bi ispraznio rezervoare namijenjene skladištenju visoko kontaminirane vode koja se nakupila u postrojenjima i galerijama reaktora 2.