OBAMINI RATOVI

Velika rošada u vrhu američke vojske i CIA-e

05.04.2011 u 12:28

Bionic
Reading

General David Petraeus, zapovjednik američkih snaga i misije ISAF-a u Afganistanu, ozbiljan je kandidat za mjesto direktora Središnje obavještajne agencije (CIA-e), izvijestio je u utorak američki javni radio NPR citirajući više izvora, uključujući vladine dužnosnike

U izvješću se navodi da se očekuje da će David Petraeus početkom jeseni napustiti dužnost u Afganistanu te da bi prihvatio vođenje CIA-e ako mu to bude ponuđeno. Sadašnji direktor CIA-eLeon Panetta trenutno slovi kao najizgledniji kandidat za nasljednika ministra obrane Roberta Gatesa, koji je najavio odlazak u mirovinu ove godine.

Dužnosnici Bijele kuće i Pentagona kazali su da neće komentirati bilo kakve kadrovske promjene, navodi NPR.

Određeno su vrijeme postojala očekivanja da će Petraeus preuzeti mjesto zapovjednika snaga NATO-a u Bruxellesu. NATO-ov sadašnji zapovjednik, američki admiral James Stavridis završava mandat, a očekuje se da će nakon toga preuzeti dužnost zapovjednika pomorskih operacija ratne mornarice SAD-a.

Izvori navode da je Petraeus izgubio zanimanje za posao u Bruxellesu te da je za njega ostalo malo najviših vojnih dužnosti.

Na mjesto zapovjednika stožera kopnene vojske postavljen je general Martin Dempsey, a postoji malo naznaka da se Petraeusa razmatra za najvišu vojnu dužnost u Pentagonu - načelnika združenog stožera oružanih snaga.

Izvori navode da će sadašnji drugi časnik Pentagona, marinski general James 'Hoss' Cartwright biti imenovan načelnikom združenog stožera kada admiral Mike Mullen u rujnu napusti tu dužnost. U knjizi novinara Boba Woodwarda 'Obamini ratovi', Cartwright se spominje kao Obamin 'omiljeni general'. Admiral Stavridis također figurira kao mogući načelnik združenog stožera.

NPR ističe da su neki bliski Petraeusu bili iznenađeni time da on, koji slovi kao 'najbolji general svog naraštaja', nije razmatran za najvišu vojnu dužnost u Pentagonu. No Petraeus ima i svoje protivnike, a neki od njegovih kolega vide ga kao pretjerano ambicioznog i previše politiziranog, što mu je priskrbilo nadimak 'Kralj David', dodaje radio u izvješću.

Postavljanje visokog vojnog časnika na čelo CIA-e nije neobično. Panettin prethodnik bio je umirovljeni zrakoplovni general Michael Hayden, a admirali i generali vodili su agenciju od njezinih početaka prije više od 60 godina.

NPR je ranije izvijestio da se očekuje da će Petraeusova zamjena u Afganistanu postati marinski general John Allen, trenutačno zamjenik zapovjednika američkog Središnjeg zapovjedništva (CENTCOM), koje obuhvaća Irak i Afganistan.

Allen se proslavio u vojnim krugovima zbog svog rada u iračkoj pokrajini Anbar. Bio je među ključnim igračima u operaciji 'Sunitsko buđenje', u kojoj su Amerikanci financijskom i drugom pomoći pridobili sunitska plemena da se okrenu protiv Al Kaide i pruže potporu iračkoj vladi. To se pokazalo uspješnim i pridonijelo je bitnom opadanju nasilja u Iraku.

NPR ističe da još nije donesena konačna odluka o Petraeusovoj zamjeni, ali da je, prema izvorima, Allen favorit i zapovjednika CENTCOM-a, marinskog generala Jamesa Mattisa, kao i samog Petraeusa.