Svijet LAKRDIJA U KAZAHSTANU

Za Nazarbajeva glasalo 95.5 posto birača?

Dugogodišnji predsjednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev pobijedio je na nedjeljnim pijevremenim predsjedničkim izborima u toj zemlji osvojivši prema prvim službenim rezultatima čak 95.5 posto glasova, objavilo je u ponedjeljak središnje izborno povjerenstvo

Prijevremenim izborima Nazarbajev je osigurao još pet godna na čelu te naftom i plinom bogate srednjoazijske države sa 16,4 milijuna stanovnika u kojoj se ne naziru odjecima revolucija što su zadesile arapske države.

Reuters navodi da je Nazarbajev u obraćanju zemljacima u stožeru svoje stranke Nur Otan u ponedjeljak kazao da izborna pobjeda znači dozvolu za nastavak ekonomskih, političkih i društvenih reformi.

Upravo je stabilnost glavni moto politike kojom je ovaj 70-godišnji političar u dvadesetak godina na vlasti uspio privući više od 120 milijardi dolara investicija u Kazahstan. No, Nazarbajeva u njegovoj zemlji i izvan nje često prozivaju zbog nedemokratskih metoda vlasti.

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS), kojom je prošle godine predsjedao Kazahstan, postavila je diljem zemlje više od 300 izbornih promatrača koji su izrazili zabrinutost zbog netransparentnosti i medijskih nesloboda.

Nazarbajev se natjecao s trojicom protukandidata odanih vlasti, među kojima je jedan u nedjelju priznao da je glasovao za njega. Oporba je odlučila bojkotirati izbore ocijenivši da nije imala dovoljno vremena da se organizira i nazvala ih je "lakrdijom".
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još