MOŽEMO LI MI BOLJE?

Meksički Karamarko izdao vodič protiv seksizma

25.03.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Biti žena u Meksiku postalo je prije svega političko, a tek onda biološko pitanje. Kako drukčije objasniti da je sam ministar unutrašnjih poslova morao intervenirati i odraditi ono što nisu uspjeli majke i očevi. Izdao je vodič za neseksističku upotrebu jezika, ponajprije namijenjen javnim službenicima

Ono što je u srednjem vijeku počelo kao trubadurstvo i što je u romanskim kulturama u narednim stoljećima postala zavidna zavodnička tradicija, u 21. stoljeću se svelo na sirovi mačizam. Žene danas jednostavno više ne puše frajere s ružom među zubima koji suprotni spol doživljavaju kao privatno vlasništvo, nasljeđe protiv kojega se sada i okrenulo meksičko ministarstvo unutrašnjih poslova izdajući vodič protiv seksističkog jezika i stereotipiziranja ženskih uloga.

U svojem uvodu vodič napominje da mu je cilj informiranje javnih djelatnika kako koristiti neseksističke strategije u komunikaciji. Ponajprije se to tiče uvođenja ženskih jezičnih rodova, jer se u meksičkom španjolskom još uvijek pretežno koristi muški rod bez obzira oslovljavalo li se žensku osobu i njezinu funkciju.

Također, vodič navodi na prestanak korištenja pogrdnih, posesivnih i omalovažavajućih izraza poput 'Pedrova žena' ili tipičnih fraza a la 'ako si htjela raditi, zašto si imala djecu' ili 'ljepša si dok šutiš'.

Dokument je sastavilo Nacionalno vijeće za prevenciju i uklanjanje nasilja prema ženama , a meksička je vlada morala zaključiti na dan žena 8. ožujka da su uvrede i zlostavljanja slabijeg spola još uvijek važan problem društva.

Na isti dan žene diljem Meksika prosvjedovale su zbog sve većeg broja ubojstava motiviranih činjenicom da netko pripada slabijem spolu, fenomen poznatiji kao femicid.

S obzirom na to da i mi baštinimo nekakvu balkansku inačicu mačizma, gdje tipovi možda ne znaju svirati gitaru i žvakati cvijeće pod balkonom, ali svojski zamahuju desnicom, naš bi MUP uz sličan priručnik definitivno trebao priložiti po jedan suzavac i kliješta za orahe.