Svijet U DUGOVIMA DO GRLA

Obama stvara deficit od 9500 milijardi dolara do 2021.

Plan proračuna američkog predsjednika Baracka Obame proizveo bi deficit od 9.500 milijardi dolara tijekom sljedećih deset godina, objavio je u petak nestranački Kongresni ured za proračun (CBO), što je preko 2.000 milijardi dolara više od procjene Bijele kuće, prenosi u petak on-line izdanje lista The Washington Post

U svojem godišnjem preračunavanju predsjednikova proračuna, CBO je zaključio kako će Obamina politika izazvati da se dio nacionalnog duga koji drže strani investitori udvostruči u tom razdoblju, na 20.800 milijardi dolara, odnosno na 87 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Velik dio negativnog utjecaja na državni proračun došao bi iz Obamina prijedloga za zadržavanje poreznih olakšica za srednju klasu, koje bi trebale isteći 2012. Iako je Obama predložio povećanje poreza na korporacije i bogate, njegova porezna politika u cjelini smanjiti će prihode za više od 3.000 milijardi dolara tijekom sljedećih 10 godina u usporedbi sa sadašnjim zakonima, naveo je CBO.

Izgubljeni prihodi će zahtijevati više zaduživanja, što će zauzvrat povećati kamate na nacionalni dug. CBO navodi da će se plaćanje kamata povećati više od četiri puta do 2021. prema Obaminoj politici, s 214 milijardi dolara ove godine, na više od 900 milijardi dolara godišnje do početka sljedećeg desetljeća.

Po drugoj strani, Obamina politika rashoda smanjit će deficit tijekom sljedećeg desetljeća, uključujući i zamrzavanje potrošnje na domaće agencije na pet godina. Međutim, i rashodi i prikupljanje poreza bit će iznad njihovog povijesnog prosjeka do 2021., s državnim rashodima koji će činiti više od 24 posto BDP-a i prihodima na razini od 19,3 posto BDP, predviđa CBO.

Direktor ureda za proračun Bijele kuće, Jakob Lew, znatnu razliku u procjenama deficita objasnio je 'velikom neizvjesnosti u gospodarskim projekcijama i razlikama u mišljenju kada je riječ o procjeni pojedinih politika'.

'No, bez obzira na naše razlike, CBO potvrđuje ono što već znamo: sadašnji deficiti su neprihvatljivo visoki i ako ostanemo na sadašnjem kursu i ne učinimo ništa, fiskalna situacija će štetiti našem oporavku i sputati budući rast', istakao je Lew. Oporbeni republikanci iskoristili su izvješće CBO-a, kako bi ponovo oštro kritizirali Obamin prijedlog proračuna.

'Izvješće CBO-a pokazuje raskorak između predsjednikove retorike i stvarnosti njegova proračuna. Jednostavno rečeno, predsjednikov proračun previše troši, previše oporezuje i previše posuđuje, te nastavlja gomilati neodrživ teret duga na američku obitelji, danas i u budućnosti', rekao je kongresnik Paul Ryan, predsjednik Odbora za proračun Predstavničkog doma Kongresa.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još