MESIĆ O KAZNI ZBOG JORASA

'Penzioner sam pa mi presuda teško pada'

08.03.2011 u 15:50

Bionic
Reading

Bivši predsjednik Stjepan Mesić u razgovoru za tportal je izjavio da će se žaliti na odluku slovenskoga suda u Kopru, 'prvo drugostupanjskoj instanci, a potom, ako bude potrebno, i Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu', da je Jošku Jorasu dužan platiti 2.000 eura po tužbi za duševne boli jer su prekršena njegova ljudska prava

Mesić kaže da je, prije svega, prigovorio nadležnosti suda jer se radi o sporu dva državljanina Hrvatske, a i izjava je dana u Hrvatskoj, na Braču, 2004 godine. Bivši predsjednik objašnjava kako je Joško Joras mijenjao hrvatske u slovenske oznake na graničnoj crti. Kako je njegova dužnost, kao tadašnjeg predsjednika Republike, bila štititi teritorijalni integritet i cjelovitost državnog teritorija bez obzira radi li se o nekoliko metara ili o kilometrima, on je samo ustvrdio 'da postoji tamo neki čudak koji mijenja graničnu crtu'.

'To je njega navodno jako pogodilo, mo'š mislit jake boli?!', kaže Mesić. Objašnjava da on 'nije znao tko je taj Joško Joras niti su ga zanimali svi slovenski Jorasi', jer on je samo obavljao svoju dužnost kao hrvatski predsjednik.

'Činjenica je da u to vrijeme nije bila riješena granična crta između dviju zemalja, ali za to je formirana komisija koja se bavila tim problemom. Spor ne može rješavati jedan čovjek na svoju ruku', kaže Mesić.

Mesić je naglasio da je slovenski sud prekršio njegova ljudska prava jer je donio presudu a da ga nije kontaktirao.

'Možda je sad taj čovjek i dobio slovensko državljanstvo, ali to me nije briga, ja sam hrvatski državljanin, koji je u vrijeme spora bio hrvatski predsjednik i niti sam dužan znati slovenski niti čitati slovenski tisak u kojem je objavljen članak za koji me je tužio. Tako je donesena presuda koja sada mene kao penzionera dovodi u vrlo teško situaciju', poručuje cinično Mesić.

On smatra da iza svega stoji politika, jer se na ovakav način pokušava donijeti nekakva pisana presuda da je to teritorij Slovenije. 'Slovenski sud se upustio u političku akciju u koju nije smio', naglasio je bivši hrvatski predsjednik.

Ista je stvar, smatra on, i sa srbijanskim tužbama koje stižu posljednjih dana na hrvatske adrese. 'Sada agresor koji je provodio Miloševićevu zločinačku politiku koja je željela otkinuti dijelove Hrvatske i Bosne i Hercegovine i donijeti ih Srbiji u miraz želi suditi žrtvama', kaže Mesić i poručuje da je to apsurd.

On se zapitao što bi bilo da su Nijemci odlučili suditi ruskim, američkim ili britanskim vojnicima i časnicima nakon Drugog svjetskog rata. 'To je nezamislivo', naglasio je revoltirani Mesić i dodao da ne može agresor suditi žrtvi. To šteti odnosima Hrvatske i Srbije i ugledu Srbije u svijetu. 'Za eventualne zločine na hrvatskom teritoriju odgovorno je hrvatsko pravosuđe. Slična stvar je i ova priča sa slovenskim sudom', zaključuje Mesić.