POLITIČKA KOZMETIKA

Berlusconi si sredio zube i vilicu

08.03.2011 u 12:00

Bionic
Reading

Postoji samo jedan razlog zašto talijanski premijer može izbivati sa scene. Nisu to ni prostitutke ni sudski sporovi, već plastične operacije. Berlusconi si je ovih dana sredio vilicu i zubalo nakon što ga je 2009. u glavu pogodila maketa milanske katedrale iz ruku pomahnitalog prosvjednika. Kako stoji u izjavi, predsjedniku vlade je mogućnost žvakanja bila ozbiljno ugrožena

Silvio Berlusconi je imao pet estetskih popravaka u posljednjih 15 godina, a u zadnjem pred nekoliko dana doktori su mu upicanili čeljust i sredili zube. Uskoro će biti ponovno politički funkcionalan, no za sada je ipak morao odgoditi susret s izraelskim ministrom vanjskih poslova Avigdorom Liebermanom.

Berlusconijev estetski kirurg Alberto Zangrillo izjavio je kako je sedamdesetčetverogodišnjak u dobrom stanju, stavio mu je nekoliko proteza, i šef države se sada opravlja u svojoj vili pokraj Milana.

Malo koji državnik prolazi takva iskušenja u poniznoj službi svojem narodu. Svjestan je toga i Berlusconi pa nije propustio reći u nekoliko navrata kako podnosi mnogo žrtava za svoju zemlju. 'Još uvijek mi trebaju nadomjestiti jedan zub, ali moram čekati jer živac ispod nije zacijelio', objašnjava svoje muke premijer koji neizmjerno drži do svoje vizualne pojave.

S obzirom da se identificirao s Italijom, Berlusconiju je od vrhunske političke važnosti uvijek izgledati besprijekorno. Tako je, recimo, objasnio naciji 2004. nakon što se pojavio u javnosti s transplantiranom kosom da je to način na koji iskazuje poštovanje onima s kojima dijeli svoj život. 'To je također način na koji iskazujem poštovanje prema ljudima koje predstavljam na međunarodnoj i domaćoj pozornici', argumentirao je nadalje.

Bilo da si je peglao bore, vadio salo, uređivao novi skalp, čovjek si je očito postavio kao životnu misiju nadvladati zakone prirode. Kako za sada prilično uspješno nadvladava zakone talijanskog društva, nije čudo što ima i veće ambicije.